APMGR: Aplicarea discriminatorie a taxei clawback a condus la disparitia de pe piata a peste 1.000 de medicamente ieftine

imageResize10-660x375Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a atras atentia in cadrul unei conferinte ca aplicarea discriminatorie a taxei clawback fata de producatorii farmaceutici a condus la disparitia a peste 1.000 de medicamente ieftine din Romania. Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR, a declarat in cadrul unei conferinte organizata de Mediafax ca taxa clawback a inregistrat o crestere de la 15% la 21% din volumul total de medicamente vandute de fiecare producator, chiar daca vanzarile companiilor farmaceutice nu au inregistrat o crestere semnificativa.

“Taxa clawback a crescut fara sa fi existat o crestere a vanzarilor care sa implice si o crestere a taxei. Dimpotriva, producatorii de medicamente generice vand mai putin si platesc mai mult. Avem la ora actuala peste 1.000 de medicamente disparute de pe piata ceea ce inseamna medicamente din ce in ce mai putine si mai scumpe pentru pacienti”, a declarat Laurentiu Mihai.

El a precizat ca producatorii de medicamente generice din Romania au fost nevoiti sa faca aproximativ 200 de disponibilizari din cauza situatiei din piata si a taxei clawback, iar disponibilizarile nu se incheie. De asemenea, din cauza taxei clawback producatorii amana investitii de sute de milioane de euro. “Pretul medicamentelor generice nu poate fi mai mare de 65% din pretul medicamentelor originale. Cu toate acestea producatorii de generice platesc o taxa clawback similara cu cei de medicamente originale”, a mai spus Laurentiu Mihai, precizand ca solutia pentru aceasta problema ar consta in aplicarea diferentiata a taxei clawback.

Autor: Daria Macovei, Foto: Amfms.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns