Nicolae Banicioiu: Romania, pe primul loc in Europa in ceea ce priveste cresterea numarului de proceduri de transplant

untitledRomania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste cresterea numarului de proceduri de transplant, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. “Romania detine prima pozitie in Europa in ceea ce priveste cresterea procentului de transplant, atat ca proceduri de transplant efectuate, cat si ca numar de donatori. Mentinem aceeasi linie ca anul trecut si ne dorim sa revitalizam activitatea de transplant de cord, precum si sa realizam in 2015 primul transplant pulmonar in Romania”, a declarat Banicioiu.

Un studiu realizat de Comisia Europeana in perioada 2007-2013 situeaza tara noastra pe pozitia a doua dupa Luxemburg in ceea ce priveste dezvoltarea procedurilor de transplant si majorarea numarului de donatori. Ministerul Sanatatii a luat decizia de a sustine activitatea de transplant prin deblocarea de posturi in cadrul Agentiei Nationale de Transplant realizata in 2014, dar si prin acreditarea unor noi centre care sa efectueze astfel de proceduri. De asemenea, coordonatorii de transplant si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor. Incepand din 2015, Romania va adera la o platforma europeana care va permite identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

In 2014, potrivit MS, au fost acreditate 39 de spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala (dintre care 33 sunt centre noi), doua centre pentru transplant hepatic (Fundei si Sf. Maria), pentru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi si Brasov) si trei centre pentru transplant de cord (Targu Mures, Floreasca si Institutul C. C. Iliescu).

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Livearad.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns