Ministerul Sanatatii: Un centru de excelenta pentru tratarea melanomului va fi infiintat in cadrul Spitalului Colentina

-nicolae-banicioiuMinistrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a anuntat ca sustine dezvoltarea unui Centru de excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului cutanat in cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina, cea mai veche institutie de profil din Romania, unitate a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti.

 “Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresiva forma de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti si de aceea dorim sa facem aici, in institutia de referinta a dermatologiei romanesti, un Centru de excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului, avand nu doar sprijinul meu, ci si al primarului general al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu”, a declarat Nicolae Banicioiu in timpul unei vizite efectuate la Spitalul Clinic Colentina.

Melanomul cutanat este o tumora maligna care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistata la inceput, printr-o operatie corecta, pacientul poate fi salvat. Depistata in faze avansate, este o boala mortala deoarece este cel mai rapid diseminant cancer. “Prin intermediul acestui centru, vom putea crea si un Registru National de Melanom, un pas catre un control eficient al acestei boli, care a devenit o problema de sanatate publica in Romania, dar si la nivel mondial”, a precizat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In Romania nu exista un Registru National de Melanom, incidenta reala nefiind cunoscuta, ceea ce reprezinta un handicap in tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer. In Romania, depistarea se face de cele mai multe ori in faze avansate ale bolii, care necesita tratamente foarte scumpe si cu sanse minime de ameliorare, de aproximativ 23-32%. Un tratament pentru pacientii in stare avansata se ridica la circa 7.000 de euro pe luna. Un screening corect al alunitelor si programe referitoare la comportamentul pacientilor, precum si o abordare multidisciplinara care sa evite transferul pacientilor cu aceasta afectiune necesita infiintarea unui Centru de excelenta in domeniu.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Hotnews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns