Marius Savu, ANMDM: Vom avea un draft al noii liste de medicamente compensate si gratuite pana la finalul lunii august

marius-savu-Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a declarat ca va fi realizat un document-draft al noii liste de medicamente gratuite si compensate pana la finalul lunii august, acesta urmand sa intre in dezbatere publica. Prezent la Conferinta “Ziua internationala de lupta impotriva hepatitei” organizata luni de Mediafax si Asociatia pacientilor cu afectiuni hepatice din Romania (APAH-RO), Savu a declarat in perioada imediat urmatoare va incepe evaluarea moleculelor existente in lista si a celor care urmeaza sa intre in noua lista de medicamente gratuite si compensate. “Incepand de maine (marti-n.red.) cred ca putem incepe sa evaluam atat moleculele noi, cat si moleculele existente in lista de compensate, in conditiile in care in unele cazuri acestea nu isi mai justifica existenta”, a declarat Savu.

Presedintele ANMDM a precizat ca noile terapii disponibile pentru tratamentul hepatitei C au iscat la nivel european o serie de discutii care nu au existat anterior, in conditiile in care medicamentele pot vindeca infectia cu virusul hepatitic C insa sunt extrem de scumpe. “Nevoile pacientilor care sufera de o afectiune severa sunt pentru prima data asociate cu existenta unor tratamente inovatoare, dar si a unor costuri extraordinare”, a declarat Savu. Pentru a gasi o solutie la aceasta problema, s-a realizat un grup de lucru la nivelul Comisiei Europene. Noile terapii costa intre 70.000 si 80.000 de euro pentru fiecare pacient, a atras atentia Marius Savu, precizand ca acceptarea acestor costuri prezinta un risc ridicat de a afecta financiar semnificativ anumite sisteme de sanatate. “Trebuie sa aducem medicamente catre pacienti fara a introduce un sistem in faliment. Trebuie ca autoritatile sa discearna intre ceea ce este eficient si util si ceea ce nu este atat de util pentru ca presiunea la care suntem supusi este enorma. Trebuie sa asiguram cel mai bun tratament la un cost corect”, a spus presedintele ANMDM.

Oficialul a mentionat ca incepand de marti producatorii de medicamente isi vor putea depune la Agentia Europeana a Medicamentului dosarele cu produsele pe care le doresc incluse in lista de compensate si gratuite. “De maine (marti-n.red.) pot fi depuse noile dosare, iar noi vom incepe sa evaluam incepand cu aceasta saptamana.Luna august va fi luna in care vom evalua atat moleculele existente, cat si noile molecule care trebuie incluse in lista. Practic vom avea un prim draft pentru dezbatere publica. Noi vrem ca la sfarsitul lunii august sa prezentam lista in asa fel incat toti partenerii sa ne spuna daca si unde am gresit si ce trebuie sa modificam”, a mentionat Savu.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns