Copiii romani sunt in majoritate normoponderali, potrivit unui studiu OMS la care a participat si Ministerul Sanatatii

obesity-child_2248211bConform unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in care a fost implicat si Ministerul Sanatatii, copiii romani sunt in majoritate normoponderali. In ceea ce priveste supraponderabilitatea, prevalenta acesteia este usor mai crescuta la fete decat la baieti si semnificativ mai mare in mediul rural. De asemenea, prevalenta obezitatii este de aproape doua ori mai mare la baietii de opt ani din Romania, comparativ cu fetele de aceeasi varsta, conform studiului. Studiul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) contine date din 2013.

“Obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa.  Consecintele supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la socala si o scadere a stimei de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In Romania, studiul s-a desfasurat pentru grupa de varsta de 8 ani, datele fiind colectate in luna mai a anului trecut. Conform studiului, circa doua treimi dintre copiii din Romania sunt normoponderali, iar 5% dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt subnutritie. 1% sufera de subnutritie severa. Circa un sfert dintre copii sunt supraponderali sau obezi (26,75% supraponderali, iar 11,6% obezi), in timp ce procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare decat procentul de baieti normoponderali (65,2%). Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decat la fete (23,7%). In functie de mediul de rezidenta, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la nivel national este de 31,6% in mediul urban si 21,7% in mediul rural.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Telegraph.co.uk.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns