Medicii de familie, nemultumiti ca nu pot solicita investigatii de laborator in scop preventiv deoarece preventia nu are cod de diagnostic

rodica-tanasescu2Medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF), a declarat in cadrul unei conferinte ca, desi in noile pachete de servicii medicale s-a pus accent pe realizarea serviciilor de preventie, medicii de familie nu vor putea face acest lucru intr-un mod coerent, aceasta activitate riscand sa se transforme intr-una pur birocratica. In opinia medicului, nu este suficienta completarea unei riscograme, asa cum propune Contractul Cadru, ci este necesara realizarea de investigatii de laborator care sa asigure o preventie cu adevarat eficienta. “In pachetul de baza se pune accent pe preventie insa nu exista un cod de diagnostic pentru preventie. Ministerul Sanatatii si-a dorit implementarea activitatilor de preventie insa nu s-a gandit cum vor fi realizate propriu-zis acestea”, a declarat Rodica Tanasescu. Presedintele SNMF a precizat ca si programul de preventie a cancerului de col uterin in Romania reprezinta un exemplu de activitate care nu a fost planificata corect. “Programul de preventie a cancerului de col uterin este in coma. Am putea reinitia acest program ca o modalitate de preventie a cancerului la adolescente insa acest lucru nu se intampla. Deocamdata nu putem face investigatii de preventie pentru ca trebuie sa mintim. Una dintre cele  mai frecvente boli din Romania este diabetul zaharat de tip II. Dar noi, medicii de familie, nu avem voie sa recomandam o hemoglobina glicolizata pentru pacientii nostri pentru a le monitoriza starea de sanatate”, a spus medicul.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Dcnews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “Medicii de familie, nemultumiti ca nu pot solicita investigatii de laborator in scop preventiv deoarece preventia nu are cod de diagnostic”

  1. Diana A spus:

    De ce nu se stabileste un fond de preventie/medic? Sa se aloce o suma de bani pentru investigatii/medic sau /nr. de pacienti,iar pacientul sa aleaga UNDE se duce si face aceste investigatii pentru depistarea precoce a celor cu risc, ceea ce face Ministerul,nu este decat INCA UN ACT BIROCRATIC PE SPATELE MF. !!!Cui ii folosesc aceste chestionare daca medicul de familie nu-i poate oferi pacientului nici un set minim de investigatii gratuite?

Lasa un raspuns