Dr. Cristian Tautu: Intre orice pacient si medicul sau de familie ar trebui sa existe o relatie bazata pe respect si incredere

Top-Medical-CollegesMedicul de familie, dupa cum si numele sugereaza, este cel care evalueaza si monitorizeaza starea de sanatate a tuturor membrilor familiei si este, de cele mai multe ori, primul specialist cu care persoanele intra in contact cand vine vorba de probleme de sanatate. Prin urmare, alegerea medicului de familie este o decizie extrem de importanta.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru a beneficia de servicii medicale gratuite si compensate, fiecare cetaţean roman asigurat trebuie sa figureze pe lista unui medic de familie. De asemenea, orice asigurat are dreptul de a-si schimba medicul de familie, iar procedura este foarte simpla. Reprezentanţii CNAS precizeaza pe site-ul instituţiei ca schimbarea medicului de familie poate fi realizata la cel puţin sase luni de la data la care s-au inscris pe lista respectivului medic.

„Intre orice persoana si medicul sau de familie ar trebui sa existe o relaţie bazata pe respect, incredere si profesionalism. In momentul in care pacientul simte ca medicul sau de familie este mult prea aglomerat si nu-i mai acorda suficient timp sau, dimpotriva, pacientul este mulțumit, dar se muta in alt oras sau cartier si vrea sa aiba cabinetul aproape, acesta ia decizia sa schimbe doctorul de familie. Proximitatea cabinetului fața de locuința pacienților, locul lor de munca sau alte locații frecventate de acestia este extrem de importanta, in special din rațiuni practice in alegerea medicului de familie”, explica dr. Cristian Tautu, medic specialist in medicina de familie.

In momentul in care o persoana a decis sa-si schimbe medicul de familie, aceasta trebuie sa faca o cerere noului medic ales, in care sa menţioneze ca doreste transferul pe lista sa de pacienţi, precum si sa specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va inregistra cererea si va anunţa transferul atat casei de asigurari de sanatate cu care are contract, cat si medicului de la care pleaca pacientul, in termen de 15 zile lucratoare.

Urmatorul pas il reprezinta trimiterea, prin posta, a fisei medicale a pacientului catre noul medic de familie, procedura de care se ocupa medicul de la care se pleaca. Pacientul trebuie sa stie ca fostul medic va pastra in cabinetul sau o copie a fisei medicale, timp de cel puţin un an de zile.

Pentru a finaliza procedura, asiguratul are obligaţia sa-i prezinte noului medic de familie o serie de documente care sa ateste calitatea sa de asigurat (difera in funcţie de calitatea asiguratului: elev-student, salariat, somer sau pensionar), precum si o copie dupa certificatul de nastere sau actul de identitate.

Dr. Cristian Tautu a absolvit Facultatea de Medicina Generala, din cadrul Universitaţii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti in anul 2005. Este medic specialist de medicina de familie si si-a propus sa asigure pacienţilor sai servicii la cele mai inalte standarde profesionale, atat pe plan medical, cat si pe plan uman.

 www.drtautu.ro.

Sursa: Dr. Cristian Tautu, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns