Conf. dr. Serban Bubenek, vicepresedinte SRATI 2013: Avem nevoie de un numar dublu de medici ATI in Romania

Astazi, 15 mai, se deschid lucrarile celui de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva – SRATI 2013, eveniment care a crescut semnificativ in ultimii ani si care se desfasoara in paralel cu inca 4 manifestari stiintifice, evidentiind astfel caracterul muncii de echipa in ATI:

Al 7-lea Congres Romano – Francez de Anestezie si Terapie Intensiva
Al 5-lea Simpozion Romano – Israelian de Actualitati in Anestezie si Terapie Intensiva
Al 12-lea Congres al Asistentilor de Anestezie si Terapie Intensiva
Al 11-lea Congres al Societatii Romane de Sepsis

Congresul SRATI 2013 se desfasoara in anul in care medicii ATI au realizat o premiera medicala in Romania, care a deschis perspective extraordinare in managementul pacientilor critici: implementarea plamanului artificial ca solutie de salvare pentru pacientii care sufera de insuficienta respiratorie acuta, experienta ce urmeaza a fi impartasita si dezbatuta in cadrul unei sesiuni la Congresul SRATI, sustinuta de catre Prof. Dr. Dorel Sandesc, Presedintele SRATI  si Presedintele Congresului SRATI 2013.

Mentionam ca spectrul consistent al temelor incluse in repertoriul stiintific de la Congresul SRATI 2013 va include atat o sesiune dedicata transplantului de organe, cat si una dedicata problematicii donarii de organe, respectiv identificarea si mentinerea in conditii bune a potentialilor donatori.

De asemenea, Congresul SRATI constituie o oportunitate si pentru discutarea si cautarea de solutii pentru problemele administrative ale sectiilor si medicilor ATI. Cu aceasta ocazie va avea loc intalnirea Senatului si Adunarea Generala a Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva.

Principala problema cu care se confrunta medicii ATI din Romania este reprezentata de faptul ca pacientii ajung in sectii ATI supraaglomerate, cu foarte putin personal, depasit de numarul de pacienti, cu resurse de foarte multe ori limitate, atat medicamentoase, cat si materiale sanitare. In conditiile unor probleme de viata si de moarte si a unor urgente care depasesc posibilitatile multor sectii ATI, medicul trebuie sa se ocupe de toti pacientii in acelasi timp si in mod egal, un deziderat greu de atins in conditiile mai sus enuntate.

“Din estimarea SRATI, in sistemul public activeaza mai putin de 700 de medici anestezisti si reanimatori, in conditiile in care un minim decent ar fi de 1500”, a declarat Conf. Dr. Serban Bubenek, Vice-Presedinte SRATI si Presedinte Simpozion Romano-Israelian de Actualitati in Anestezie si Terapie Intensiva. “In toate marile spitale judetene se incalca grosolan legea si prevederile europene care stipuleaza ca dupa garda, medicii trebuie sa plece acasa. Noi ramanem dupa garda de 24 de ore inca 12 sau 16 ore, atat cat este nevoie, pentru ca altfel nu ar avea cine sa mearga in sala cu bolnavii si cine sa se ocupe de ei in terapie intensiva. Deficitul de personal este imens.”, a conchis acesta.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati website-ul oficial al Congresului www.sraticongres.ro

GhidCabinet.ro participa la eveniment in calitate de Partener Media.

Sursa: Ralcom Exhibitions, Foto: Jurnalul.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns