Cursul postuniversitar “Sisteme informatice in medicina si sanatate publica”, organizat de UMF Iasi

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi organizeaza cursul postuniversitar creditat cu puncte de Educatie Medicala Continua (EMC) “Sisteme informatice in medicina si sanatate publica”.

Cursul este coordonat de dr. ing. Carmen Grigoras, fiind creditat cu 30 de credite din partea Colegiului Medicilor din Romania si 30 de credite din partea OAMGMAMR.

Societatea globalizata, informatia masiva, distribuita si comunicarea prin Internet a datelor reprezinta caracteristicile definitorii ale ultimilor ani. In acest context, sistemele informatice s-au impus si in medicina, asigurand gestiunea eficienta a datelor pacientilor si a cunostintelor medicale, sub forma ontologiilor, asistarea informatizata a diagnosticului si terapiilor, comunicarea in timp real a informatiilor, planificarea si controlul financiar-administrativ si strategic detaliate ale unitatilor sanitare, cu reduceri substantiale de timp si resurse umane. Cursul ofera o trecere in revista reprezentativa a principalelor sisteme informatice din domeniul sanatatii, inclusiv a sistemelor bazate pe cunostinte, pentru asistarea deciziei medicale. In cadrul cursului vor fi prezentate conceptele fundamentale ale metodelor informatice actuale de stocare, gestiune si regasire a informatiilor si cunostintelor medicale in baze de date multimedia distribuite si ontologii medicale. Se vor prezenta principiile fundamentale si metodele de construire a ontologiilor medicale, precum si rezultate ale cercetarilor si aplicatiilor telemedicinei pentru monitorizarea pacientilor. Se vor prezenta sistemele informatice SIUI-MF, Pharmec, Hospital Manager si sistemul Human Patient Simulator.

Obiectivele cursului:

Familiarizarea cu sistemele informatice medicale, sisteme informatice distribuite, cloud computing;
Dobandirea abilitatilor de utilizare a unei aplicatii sistem informatic medical, inclusiv pentru monitorizarea unei patologii intr-o clinica sau spital
Familiarizarea cu conceptul de ontologie medicala si sistem expert bazat pe ontologii. Dezvoltarea abilitatilor de realizare a unei ontologii medicale

Perioada de desfasurare a cursului: 22.03.2013-05.03.2013 Prelegerile vor avea loc vinerea, orele 15:00-19:00 si sambata, orele 9:00-15:00.

Locul de desfasurare a prelegerilor: Facultatea de Bioinginerie Medicala, str. Kogalniceanu, nr. 9-13, Iasi.

Inscrierea la curs se va face la sediul Rectoratului Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, Str. Universitatii, nr. 16, tel. 0232/301873-Daniela David. Fisa personala de inscriere completata trebuie semnata de coordonatorul de curs inainte de a fi depusa la Rectorat, impreuna cu actele necesare inscrierii.

Formularul de inscriere se descarca de pe site-ul UMF, http://www.umfiasi.ro/EMC/Pages/Inscriere.aspx.

Pret: 50 euro.

Teme abordate in cadrul cursului:

1. Sisteme informatice clinice pentru cabinet si pentru spital: SIUI, Pharmec, Hospital Manager.
2. Sisteme informatice pentru monitorizare pacient. Telemedicina
3. Baze de date medicale multimedia distribuite.
4. Ontologii medicale
5. Sisteme expert pentru asistarea diciziei medicale. Prezentare sistem expert bio-functional didactic: Human Patient Simulator.

Informatii curs: crmngrig@gmail.com, crmn_g@yahoo.com, http://www.umfiasi.ro/; Persoana contact: dr. ing. Carmen Grigoras.

Sursa: UMF Iasi, Foto: Dcnews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns