Cladirea Primariei Oradea, iluminata in albastru de Ziua Mondiala a Diabetului

Ziua Mondiala a Diabetului 2012 a fost marcata pretutindeni in lume pe data de 14 noiembrie, in incercarea de a atrage atenția asupra importanței prevenției si educaţiei. Mesajul de anul acesta al International Diabetes Federation (IDF) a fost ”Diabetul – sa ne protejam viitorul!”.

La nivel mondial, unul dintre evenimentele simbolice organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului este iluminarea in albastru a unor cladiri reprezentantive. Anul acesta, cladirea oficiala iluminata in albastru de catre Societatea Romana de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice Oradea a fost Palatul Primariei Oradea, cladire – monument istoric.  Acțiunea a facut parte din cadrul Campaniei Naționale Controleaza-ți Diabetul, ediţia Oradea.

Simbolul universal al diabetului este cercul albastru, care semnifica viața si sanatate, dar in principal uniune. Albastrul reflecta culoarea cerului care ne uneste pe toți in lupta impotriva diabetului, fiind totodata si culoarea steagului Națiunilor Unite. Iluminarea in albastru a cladirilor de Ziua Mondiala a Diabetului poarta astfel o semnificație puternica, fiind un semn de solidaritate cu milioanele de oameni care sufera de diabet din intreaga lume.

La fel cum iluminarea in albastru are o simbolistica aparte, Palatul Primariei Oradea este un monument emblematic. Amplasata in Piața Centrala din Oradea, cladirea a fost ridicata intre anii 1902-1903 dupa planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy, aflandu-se pe fostul loc al episcopiei catolice din secolul al XVIII-lea. Construcţia este asimetrica in plan, imbina stilul eclectic si renascentist si este marginita in partea dinspre Crişul Repede de un turn cu ceas inalt de 50 m. Anul acesta, cladirea a fost declarata monument istoric.

Campania Naționala Controleaza-ți Diabetul, ediția Oradea, este organizata de Societatea Romana de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oradea. Partenerii ştiinţifici ai evenimentului sunt Asociaţia Romana de Educaţie in Diabet şi Federaţia Romana de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea a fost susţinuta de catre Primaria Municipiului Oradea şi Regia Autonoma de Transport Local Oradea.

Iluminarea cladirii Primariei Oradea a fost posibila cu  sprijinul partenerilor Campaniei Naționale Controleaza-ți Diabetul, ediția Oradea: Partener Principal: Berlin Chemie Menarini, Partener pentru Educație: Lilly Diabetes, Partener Testari: MSD, Partener Gold: Sanofi, Parteneri Silver: Abbott, Worwag Pharma, Parteneri Bronze: Roche, Servier, Bristol-Myers Squibb

Management eveniment: Sanatatea Press Group, Foto: Sanatatea Press Group.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns