Conferinta Nationala “Abordarea bolii Parkinson in modelul integrat: pacient-echipa medicala”, la a II-a editie

Intre 20-21 iulie 2012 Asociatia de lupta impotriva bolii Parkinson si compania de comunicare medicala si sociala Houston NPA au organizat in amfiteatrul Facultatii de Medicina si Farmacie Dentara din cadrul UMF Targu Mures cea de-a doua editie a Conferintei nationale „Abordarea integrata a bolii Parkinson in echipa pacient-cadre medicale”. Evenimentul s-a desfasurat sub egida Societatii de Neurologie din Romania si a fost coordonat stiintific de catre sef lucrari dr. Szász József Attila, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Cea de-a doua editie a conferintei a reunit peste 100 de participanti, in speta: pacienti, apartinatori, reprezentanti ai autoritatilor medicale, medici neurologi si neurochirurgi, medici de familie, psihiatrii, geriatrii, specialisti in recuperare medicala, farmacisti si asistenti medicali. Manifestarea a fost creditata EMC si EFC, iar pe parcursul celor doua zile lectori de renume din domeniul neurologiei, psihiatriei si reabilitarii medicale au sustinut prezentari pentru a aduce la cunostinta cele mai noi informatii privind boala Parkinson la nivelul Romaniei precum: protocoale terapeutice in boala Parkinson, posibilitaţi şi limite in boala Parkinson, relaţia Societatii de Neurologie din Romania cu Asociatia de lupta impotriva bolii Parkinson, tulburarile psihice si cele de somn in boala Parkinson, opţiunile terapeutice „de top” disponibile in boala Parkinson, stimularea cerebrala profunda in boala Parkinson (SCP) – indicaţii, contraindicaţii plus prezentare de caz, informatii despre apomorfina si daca aceasta opţiune terapeutica va fi disponibila şi in Romania, studiile clinice si neuroreabilitarea pacientului cu boala Parkinson. Printre lectorii care au sustinut prezentari in cadrul conferintei s-au numarat: sef lucrari prof. dr. Ovidiu Bajenaru – presedinte Societatea de Neurologie din Romania, sef lucrari dr. Szász József Attila – Spitalul Clinic Judetean Mures – Coordonator stiintific conferinta, sef lucrari dr. Dan Farcaş – UMF Targu Mures – co-organizator conferinta, conf. dr. Aurora Constantinescu- Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, conf. dr. Cristina Panea, Dan Raican – presedinte Asociatia de lupta impotriva bolii Parkinson, conf. dr. Szatmári Szabolcs – UMF Targu Mures, dr. Alina Verzea – Spitalul Clinic Judetean Mures. 

In cadrul prezentarilor sustinute de catre dr. Viorelia Constantin si dr. Amalia Ene au fost prezentate progresele si imbunatatirile aparute in urma tratamentul cu Duodopa si stimularea cerebrala profunda, intr-un mod interactiv chiar cu prezenta pacientilor supusi acestor tratamente. Astfel, participantii la conferinta au putut interactiona in mod direct cu cei doi bolnavi de Parkinson. Printre participantii conferintei s-a numarat si prof. dr. Ion Pascu, fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, actualmente medic in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Mures. Dr. Pascu a subliniat importanta acestor tipuri de manifestari atat pentru medici cat si pentru pacientii cu boala Parkinson. Pe parcursul celor doua zile de desfasurare a conferintei in sala au fost prezenti si reprezentanti ai Asociatiei „Children’s Joy”, singura asociatie a pacientilor cu distonie din Romania. Conf. dr. Szatmári Szabolcs a oferit date importante in cee ce priveste dementa in boala Parkinson, precizand ca un procent cuprins intre 20 si 70% din pacientii cu boala Parkinson sufera de aceasta tulburare. De asemenea dr. Szatmári a explicat cat de important este pentru pacientul cu boala Parkinson sa beneficieze de intimitate, iar atunci cand nu se simte confortabil pentru ca sunt prezente si alte persoane in timpul consultului, precum medici rezidenti sau asistente, acesta trebuie sa roage medicul sa aiba o discutie in doi.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania a oferit o serie de sfaturi bolnavilor de Parkinson in lupta cu aceasta maladie, punctand faptul ca „Secretele in boala Parkinson sunt detaliile si sinceritatea comunicarii medic-pacient”.

„Evenimentul acesta a facut o simbioza intre pacienti,medici, farmacist si asistenti, avand o abordare inovativa si tratand teme de mare interes care confera o sansa in plus pentru bolnavii de Parkinson. Evenimentul a fost acompaniat de prezentarea revistei Lalele Rosii numarul 2 si se integreaza in seria de evenimente pe care Asociatia de lupta impotriva bolii Parkinson le desfasoara, aducand avantaje membrilor acestei asociatii”, a declarat Dan Raican, presedintele Asociatiei de lupta impotriva bolii Parkinson.               

„Pacientii informati corect de catre cadrele medicale in ceea ce priveste afectiunile si de catre liderii asociatiilor in privinta drepturilor si obligatiilor lor sunt parteneri de baza ai sistemului medical. Houston sprijina proiectele asociatiilor de pacienti si spera ca acestea sa se bucure de sustinerea autoritatilor locale, companiilor din domeniu si sa devina din ce in ce mai importante in peisajul evenimentelor medicale romanesti”, a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston. 

„Boala Parkinson in Romania nu se manifesta diferit fata de alte parti ale lumii. Poate ca diferentele sunt in ceea ce priveste nivelul de educatie al pacientilor cu boala Parkinson, de intelegere a bolii, iar din cauza aceasta noi ca medici tinem foarte mult sa fim prezenti la aceste manifestari dedicate pacientilor cu boala Parkinson, pentru a informa corect despre ce este aceasta boala, cum evolueaza, ce perspective sunt pentru a fi tratati pacientii, cat de bine pot fi tratati, la ce sa se astepte in mod realist, ce perspective stiintifice sunt pentru a descoperi noi solutii de diagnostic si mai ales de tratament. Am fost prezenti la acest eveniment pentru a le aduce la cunostinta participantilor toate aceste aspecte intr-un limbaj mai apropiat pacientilor decat medicilor, dar in acelasi timp in mod corect despre boala si despre posibilitatile de a o trata in Romania”, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

„Reabilitarea pacientilor cu boala Parkinson este posibila, iar sfaturile pentru acest proces sunt importante de stiut pentru ei. Toti pacientii trebuie sa stie ca nu numai medicatia primita oral este tot succesul. Fara sa invete o gimnastica a diferitelor parti ale corpului care sunt anchilozate, nu pot sa isi asigure o buna performanta fizica sau chiar psihica. Este o parte a medicinei romanesti pe care nu s-a insistat foarte mult la noi in tara, si este pacat. Pacientii cu Parkinson trebuie sa invete cum sa se foloseasca de restantul bun al corpului. E important sa stie cum sa si-l imbunatateasca, cum sa faca antrenamente zilnice. Tot antrenamentul in boala Parkinson este benefic pentru un pacient cu aceasta maladie, iar oamenii diagnosticati se pot ajuta singuri pentru a surclasa efectele bolii. Incepand de la banalul mers pe jos si ajungand la parti de mobilitate a gatului sau capului plus stilul de alimentatie sau de viata, intr-un cuvand aceste lucruri fac parte dintr-un proces de recuperare”, a declarat conf. dr. Aurora Constantinescu. Spitalul Clinic de Recuperare Iasi.   

„Perceptia in ceea ce priveste boala Parkinson este aceeasi pentru toata lumea. Ceea ce ne diferentiaza unii de ceilalti este atitudinea. Daca adopti o atitudine de luptator, daca esti motivat sa duci o viata buna, ai toate sansele sa treci foarte usor peste boala si sa ai o evolutie lunga si frumoasa, metaforic spus, a bolii. Daca in schimb adopti o atitudine de invins, de om marginalizat si mergi cu capul in pamant si nu gasesti motivatie in nimic esti pierdut, pentru ca atunci boala progreseaza foarte repede si nu intarzie sa apara complicatiile. Pe langa medicatie ai nevoie de un psihic bun, iti trebuie un stil de viata cat mai sanatos, cu miscare, cu alimentatie potrivita, echilibrata, iar totul va fi altfel”, a declarat Sef lucrari dr. Dan Farcas, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures – Coorganizator conferinta. Dr. Dan Farcas este unul dintre cei mai vechi pacienti cu boala Parkinson din Romania, fiind diagnosticat cu aceasta maladie in urma cu 23 de ani. 

Urmatoarea editie a Conferintei Nationale a Pacientilor cu boala Parkinson va avea loc in 2013 la Cluj-Napoca. Sponsorii celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor cu boala Parkinson au fost: Sponsor global – Lundbeck, Partener principat – S.C Abbott Producst S.R.L , Novartis, GlaxoSmithKline, UCB, Ever Neuro Pharma. Partenerii celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor cu boala Parkinson au fost: Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Asociatiei „Children’s Joy”, Colegiul Judetean al Medicilor Mures, Colegiul Farmacistilor din Romania, Directia de Sanatate Publica Mures, Casa de Asigurari de Sanatate Mures, Asociatia Medicilor de Familie Mures, Crucea Rosie, filiala Mures.

Sursa: Houston NPA, Foto: Houston NPA.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns