Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania

Sanatatea Media Group, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Medicilor din Bucuresti, a organizat pe 30 martie 2012, o conferinta prilejuita de Ziua Europeana a Medicului, zi ce a fost sarbatorita pentru prima oara in Romania. In cadrul manifestarii, a fost propusa infiintarea unei noi institutii dedicata apararii drepturilor medicilor si anume Avocatul Medicului. Toti cei prezenti au devenit astfel membri fondatori ai institutiei care are ca principal obiectiv redarea demnitatii medicului.

“De Ziua Europeana a Medicului, ne-am propus sa ii sarbatorim pe cei carora, de multe ori, le datoram viata.  Am abordat aceasta tema, de Ziua Europeana a Medicului, deoarece, personal am observat ca aceasta breasla cade adeseori prada unor acuzatii, de multe ori nefondate. Oameni care ieri le multumeau cu lacrimi in ochi pentru cat bine le-au facut, se pot indrepta astazi impotriva binefacatorilor lor. Din acest motiv, ne-am propus sa spunem stop abuzurilor si start informarii! Prin infiintarea acestei noi institutii, “Avocatul Medicului”, menita sa lupte impotriva abuzurilor la care sunt supuse cadrele medicale si sa apere drepturile si libertatile acestora, ocrotindu-le demnitatea, ne propunem sa  mediem si sa rezolvam  conflictele aparute intre acestia si pacienti, sa creionam si sa dezvoltam programe de informare pentru medic”, a declarat Simona Maria Vladica, director general Sanatatea Media Group.

La intrebarea “Care ar fi utilitatea institutiei Avocatul Medicului?”, prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, a raspuns: “Avocatul Medicului ar trebui sa apara acolo unde medicul nu isi permite sa angajeze un avocat privat. Aceasta institutie ar putea sa apere medicul in fata justitiei. Pentru a deveni utila, este nevoie sa capete un aspect institutional. Ideea ca atare este o idee care ar conveni clasei medicale”.

Infiintarea institutiei Avocatul Medicului  a primit si aprecierea Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, prezenta la conferinta organizata de Sanatatea Media Group cu ocazia Zilei Europene a Medicului.

“Vreau sa o felicit pe doamna director Sanatatea Media Group, Simona Maria Vladica, pentru ideea pe care a avut-o cu infiintarea Avocatului Medicului. Sunt chiar geloasa pentru ca nu mi-a venit mie aceasta idee. Aceasta institutie ar reprezenta un nucleu de avocati care sa apere medicii, deoarece acum medicii au numai obligatii, iar pacientii numai drepturi”, a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop.

Avocatul Medicului se doreste a fi o institutie autonoma si independenta care are drept scop apararea statutului si demnitatii medicilor in raporturile acestora cu autoritatile publice si societatea civila. In urma discutiilor generate de dr. Liana Ples, director al departamentului litigii al Colegiului Medicilor Bucuresti, s-a convenit ca ar fi potrivit ca Avocatul Medicului sa poata deveni  o interfata intre Colegiul Medicilor si Instanta de Judecata, in conditiile in care in prezent rapoartele generate de Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor nu sunt luate in considerare de Instanta. In urma dezbaterilor, s-a stabilit ca printre atributiile institutiei “Avocatul Medicului” ar fi indicat sa se regaseasca si organizarea unor  cursuri de drept medical si de comunicare cu pacientii, atat de necesare pentru intreg corpul medical. 

Prof.Univ.Dr. Florian Popa a propus ca Avocatul Medicului sa aiba rol de mediere a conflictului dintre medici si pacienti, astfel incat sa fie ascultata parerea fiecaruia dintre cei doi factori implicati si chiar sa se poata ajunge la o impacare a partilor inainte de a se ajunge in Instanta.

Incercand sa raspunda la provocarea “De ce Avocatul Medicului ?”, Conf.Univ.Dr. Laurentiu Belusica a subliniat rolul pe care il are fiecare dintre actorii implicati in sistem: medici si pacienti deopotriva,  Avocatul Pacientului si Avocatul Medicului; toti convergand catre o mai buna respectare a legii, a drepturilor si a obligatiilor fiecaruia dintre ei, pentru a evita pe cat posibil contactul cu  Instanta.

“Astazi, informatia este accesibila. Pacientii citesc, dar de foarte multe ori nu inteleg exact si au cerinte nejustificate. Pe de alta parte, mai sunt si foarte multi pacienti care sunt neinformati, inconstienti sau ignoranti in ceea ce priveste pastrarea starii lor de sanatate. In cazul malpraxisului, cred ca o cauza importanta este si lipsa de comunicare intre medic si pacient”, a subliniat Conf.Univ.Dr. Laurentiu Belusica.

Si proasta finantare a sistemului sanitar, precum si salarizarea sub standardele si riscurile asumate in exercitarea meseriei, sunt motive pentru care participantii la Conferinta Avocatul Medicului sunt de parere ca ar trebui sa fie infiintata o institutie care sa lupte pentru drepturile medicilor, precum Avocatul Medicului.

Deputatul Rodica Nassar, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, a amintit, printre altele ca “un rezident are acelasi salariu ca o menajera care lucreaza pentru o familie. Este regretabil asa ceva. Cum ii tinem noi in tara?” In acest context, Rodica Nassar a mentionat ca autoritatile ar trebui sa reorganizeze sistemul de salarizare a cadrelor medicale si sa le ofere locuri de munca decente, conform pregatirii acestora.

Avocatul Medicului isi va face simtita prezenta si in mass-media si va cere, ori de cate ori va fi cazul, dreptul la replica atunci cand medicilor le este incalcat acest drept sau pur si simplu nu stiu ca il au.

Asadar, ideea infiintarii institutiei Avocatul Medicului a fost salutata de toti participantii la evenimentul organizat cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Medicului. Intr-o perioada in care profesia de medic este subapreciata atat de autoritatile statului cat si de societatea civila, se impune infiintarea unei entitati care sa lupte pentru drepturile si libertatile medicilor si care sa pledeze pentru incetarea abuzurilor asupra medicilor si repunerea acestora in drepturi.

De altfel, in cursul acestei luni, Sanatatea Media Group a reusit sa lanseze propunerea de infiintare a doua institutii complementare-Avocatul Medicului si Avocatul Pacientului, ambele nascute in ideea apararii drepturilor medicilor si respectiv a pacientilor. Atat cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor, cat si cu prilejul Zilei Europene a Medicului, autoritatile din domeniul sanatatii au apreciat initiativele Sanatatea Media Group, incurajand ideea ca aceste doua  institutii create de aceeasi entitate vor conduce la atingerea obiectivelor propuse privind medierea conflictelor si informarea persoanelor care constituie obiectul de adresabilitate al celor doua institutii.

Sursa: Sanatatea Media Group, Foto: Libertatea.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns