Sistemul de asigurari sociale din Singapore, model pentru statele europene

Sistemul de asigurari sociale de sanatate din Singapore ar trebui adoptat de statele europene, intrucat ofera un model mult mai viabil si mai eficient de gestionare a contributiilor populatiei la Sanatate, este de parere prof. Tristram Engelhardt, specialist in bioetica si profesor de filosofie la Universitatea Rice din Houston, Texas, prezent la Conferinta Nationala de Bioetica.

Conform lui Engelhardt, unul dintre fondatorii bioeticii, adoptarea unui sistem de asigurari sociale similar celui din Singapore ar putea elimina multe dintre deficientele sistemelor de sanatate europene, inclusiv cel romanesc. Sistemul de asigurari sociale din Singapore prevede ca fiecare cetatean sa economiseasca in mod obligatoriu 30% din veniturile sale, bani virati intr-un cont individual de sanatate. In acest fel se asigura transparenta utilizarii banilor si o gestionare mai eficienta a acestora.

“In Singapore, orice cetatean este prin lege obligat a economiseasca 30% din ceea ce castiga, ceea ce ii permite sa aiba mai multe avantaje fata de alte sisteme sociale de sanatate europene, cum ar fi cel britanic sau sistemul Bismark. Toti banii economisiti ii apartin pacientului in mod individual, evitandu-se astfel aparitia unui hazard politic din partea unor politicieni care fac promisiuni neacoperite. De asemenea, nu se asteapta ca cei tineri sa plateasca pentru cei batrani. Astfel ca nu se vorbeste despre solidaritate, ci despre responsabilitatea familiei. Avem un exemplu care nu este european la care ar trebui sa tintim, iar sistemul nu este unul falimentar”, a precizat Engelhardt.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Viata-stil.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns