Cezar Irimia a parasit conducerea COPAC. Patru organizatii ale pacientilor au plecat din Coalitie

Ruptura la varf in Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC). Presedintele COPAC, Cezar Irimia a decis sa plece de la conducerea Coalitiei, pe fondul divergentelor de la nivelul organizatiei. In total, patru organizatii ale pacientilor din 12 au decis sa paraseasca COPAC.

Decizia reprezentantilor pacientilor a fost luata duminica, 11 septembrie, cu prilejul unei reuniuni a COPAC. In cadrul reuniunii, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (500.000 de pacienti) si al COPAC, Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania (1.500.000 de pacienti), Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor (2.000 de pacienti) si Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (1.500.000de pacienti), si-au anuntat retragerea din Coalitie.

Potrivit lui Cezar Irimia, fostul presedinte al COPAC, decizia a fost motivata de opiniile diferite existente la nivelul conducerii COPAC cu privire la modul in care ar trebui sa functioneze Coalitia. Astfel, potrivit lui Irimia, asociatiile care si-au anuntat retragerea din Coalitie sustin ca reprezentantii COPAC ar trebui sa isi mentina prezenta in forurile legislative si administrative ale tarii, in timp ce restul organizatiilor sustin necesitatea crearii unei structuri care sa acceseze fonduri pentru pacienti. Cezar Irimia a anuntat ca organizatiile care au parasit COPAC vor constitui curand o noua alianta care sa sustina interesele pacientilor.

COPAC si-a ales intre timp un nou Consiliu Director format din Tache Gheorghe, presedintele consiliului director si reprezentant al Asociatiei Transplantatilor din Romania, Iulian Petre, vicepresedinte si reprezentant al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Raican Dan-Stoian, reprezentant al Asociatiei Antiparkinson, Aurora Borsan, din partea Societatii de Scleroza Multipla din Romania si Ganescu Costin, din partea Asociatiei Persoanelor cu Thalasemie Majora din Romania.

“COPAC va continua activitatea de promovare si aparare a drepturilor pacientilor din Romania si va pune umarul pentru construirea unui sistem sanitar cat mai centrat pe pacient. COPAC va ajuta la dezvoltarea miscarii pacientilor din Romania, sprijinind activitatea tuturor asociatiilor de pacienti. Suntem deschisi colaborarii cu toate organizatiile de pacienti si alte structurilor profesionale pentru gasirea celor mai bune solutii la problemele pacientilor, precum si pentru convingerea autoritatilor responsabile sa ia masurile adecvate”, a declarat Tache Gheorghe, presedintele COPAC.

Sursa: Adevarul, GhidCabinet.ro, Foto: Comunicatemedia.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns