Numarul romancelor fumatoare s-a dublat in ultimii 20 de ani

Numarul romancelor care fumeaza s-a dublat in ultimii 20 de ani, avertizeaza medicii specialisti. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 au ajuns sa fumeze zilnic circa 21,9% dintre ele, se arata intr-un comunicat de presa. Fumatul a devenit o adevarata epidemie globala, circa 1 miliard de persoane fumand zilnic la nivel mondial.

Cele mai recente studii avertizeaza insa ca fumatul este semnificativ mai daunator femeilor, comparativ cu barbatii, femeile prezentand un risc mai mare de boli cardiovasculare, in conditiile in care numarul acestora este in crestere. Potrivit statisticilor, circa 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Medicii indeamna romancele sa intre in Programul National “Stop Fumat” pentru a incerca sa renunte la acest viciu. “Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic, cat si psihologic”, precizeaza medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national impotriva fumatului.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Stilfm.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns