CMR: In loc sa aplaneze criza din Sanatate, decidentii apeleaza la denigrarea medicilor

Criza actuala din Sanatate este agravata de incercarile decidentilor politici de a denigra imaginea medicilor de familie si a medicilor specialisti, reclama conducerea Colegiului Medicilor din Romania, prin intermediul unui comunicat de presa. Conform documentului, Consiliul National al CMR a analizat situatia actuala creata de CNAS si MS care a cauzat refuzul medicilor de familie de a semna Contractul Cadru 2011-2012. Medicii reclama ca principala problema care a cauzat situatia actuala din Sanatate o reprezinta “lipsa de dialog sau de consultari autentice intre actorii din domeniul sanitar”, dar si “atitudinea dictatoriala si de monopol din partea CNAS”.

“In locul unei incercari de a dezamorsa aceasta criza, decidentii apeleaza la dezinformare, denigrarea medicilor si santajarea acestora, fara sa tina cont de repercursiunile asupra calitatii actului medical si de interesele pacientilor”, se arata in comunicatul de presa. De asemenea, conducerea Colegiului Medicilor din Romania avertizeaza ca “pe actualele Norme, veniturile atat ale cabinetelor medicale, cat si ale spitalelor, se diminueaza de o asemenea maniera incat multe vor ajunge in 4-5 luni in faliment si se vor inchide”.

In aceste conditii, CMR solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii sa demareze o serie de negocieri reale si sa aprobe pentru medicina de familie plata pe lista de inscrisi, acordarea procentului pe grad profesional si la plata per capita si plata per servicii, valoarea minim garantata la punctele per capita si per serviciu, depunctarea graduala a listei de inscrisi peste limita de 2200, 20 de consultatii pe zi indiferent de motivul prezentarii pacientului la cabinet si un contract distinct pentru inscriptionarea cardului. De asemenea, pentru ambulatoriul de specialitate, CMR solicita recalcularea valorii punctului pentru plata serviciilor medicale, in timp ce in cazul spitalelor, cere renuntarea la finantarea pe gradul se ierarhizare si plata pe sistemul DRG si indice de caz ponderat.

Sursa: Colegiul Medicilor din Romania, Foto: Mediafax.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns