Avantajele sistemului informatic integrat de sanatate, analizate in cadrul eHealth 2011

Conferinta eHealth 2011, organizata de Agora Group la sfarsitul acestei saptamani la Hotelul Intercontinental din Capitala, a reprezentat un bun prilej de analiza a potentialelor avantaje ale unui sistem informatic integrat de sanatate in Romania, dar si a bunelor practici in domeniu existente in alte state din Uniunea Europeana. La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor, specialisti in IT, dar si experti internationali in implementarea acestor sisteme.

In deschiderea conferintei, Iosif Moldovan, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, a declarat ca institutia “depune toate eforturile pentru a veni in ajutorul celor din domeniul medicinei, pentru a le usura munca”. “Implementarea celor doua proiecte pe care MCSI le-a finantar din fonduri structurale pentru CNAS: prescriptia electronica si dosarul electronic, se va reduce timpul in care cetateanul va primi informatiile de care are nevoie. Specialistii IT, marile corporatii nationale si multinationale trebuie sa realizeze sisteme informatice care sa fie interconectate cu celelalte sisteme nationale, pentru a oferi informatii in timp real pacientilor”, a precizat Moldovan.

Dezvoltarea aplicatiei actuale SIUI a fost focusata atat pe asigurat, cat si pe rezolvarea necesitatilor medicului, a precizat Marius Stupu, director proiect SIUI in cadrul CNAS. “In afara de faptul ca reglementeaza relatia dintre furnizorii de servicii medicale si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate privind platile si deconturile aferente, SIUI ofera platforma si infrastructura necesare introducerii proiectelor care vor completa acest sistem, si anule cardul de sanatate, prescriptia si dosarul electronic al pacientului, asiguratul fiind punctul central al intregului nostru efort. Toate eforturile noastre din ultimul an si jumatate se vor concretiza catre sfarsitul acestui an prin inceperea rularii efective a acestor proiecte. Dar CNAS este doar unul dintre actorii implicati. Celalalt actor, mai important decat asiguratul, este medicul. Pentru ca daca medicii nu se vor considera parteneri in acest proiect, investitiile si informatizarea isi pierd utilitatea. Cand medicul va intelege ca sistemul il ajuta, atunci si proiectul va fi unul de succes”, a declarat Stupu.

GhidCabinet a participat la conferinta eHealth 2011 in calitate de Partener Media.

Sursa: Agora Group, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns