Telocitele pot reface tesutul pulmonar si muschii

Telocitele, celulele descoperite de cercetatorii romani, ajuta nu doar la refacerea muschiului inimii dupa infarct, ci si la refacerea tesutului pulmonar si chiar a muschilor scheletici, conform oamenilor de stiinta. Medicul roman Laurentiu Mircea Popescu a anuntat in 2010 descoperirea telocitelor, celule prezente in aproape toate organele, cu exceptia creierului.

Primii cercetatori care au descoperit acest tip de celule sunt romanii, iar descoperirea lor a fost confirmata de echipe de oameni de stiinta din mai multe state, cum ar fi Italia, Germania, Marea Britanie sau China. La acea data, cercetatorii romani au anuntat si faptul ca telocitele ar putea reprezenta cheia regenerarii tesutului inimii, o descoperire extrem de importanta in conditiile in care bolile cardiovasculare afecteaza o importanta parte a populatiei lumii.

Telocitele sunt celule de dimensiuni mici, dar cu prelungiri foarte lungi, asemanatoare prelungirilor neuronilor. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare a altor tipuri de celule, de stabilirea de contacte cu acestea si de comunicare, potrivit specialistilor de la Institutul Victor Babes, cei care au facut descoperirea in timp ce realizau studii asupra mai multor tipuri de tesuturi umane.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Stiinta.info.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns