SJU Timisoara este principalul furnizor de organe prelevate din tara

Numarul record de prelevari de organe care se efectueaza in cadrul Spitalului Judetean de Urgente Timisoara ar putea transforma unitatea intr-un centru de excelenta european, ce ar oferi organe pentru transplant si altor centre similare din Uniunea Europeana, dar ar relansa si activitatea proprie de transplant, este de parere prof. univ. dr. Dorel Sandesc, seful Clinicii de Anestezie, Terapie intensiva a SJU Timisoara. Potrivit lui Sandesc, este extraordinara schimbarea de mentalitate a oamenilor privind prelevarea de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala.

“Timisoara a devenit principalul furnizor de organe prelevate din tara. Anul acesta, activitatea noastra a explodat si nivelul la care am ajuns acum este comparabil cu cele mai renumite centre similare din Europa, daca, nu cumva, chiar pe locul intai, la posibilitatea de prelevare de organe. In orice caz, suntem pe primul loc in tara. Noi am muncit foarte mult si ne-am intrebat ce sa facem ca sa putem resuscita aceasta activitate. Pentru ca, in urma cu trei ani, nu am avut niciun donor, desi patologie exista la noi. Spitalul Judetean are cea mai mare sectie de ATI din vestul tarii si este si o statie finala, este o zona geografica foarte intinsa. Am avut cazuri ce erau depasite ca sanse si care au intrat in moarte cerebrala, situatie in care decesul este sigur, nemaiexistand nicio posibilitate de viata. Singurul lucru ce se mai poate face este prelevarea de organe care sa poata salva alte vieti”, a declarat dr. Sandesc.

“Este o schimbare majora de mentalitate. Oamenii nu intelegeau conceptul de moarte cerebrala. Acum, vin informati si iau decizia foarte repede sau vin chiar ei cu propunerea. Schimbarea este extraordinara. Noi am muncit foarte mult. Am colaborat si colaboram cu preotul spitalului. Uneori, are si el un rol in lamurirea familiilor pacientilor aflati in moarte cerebrala. Uneori, il solicitam si pe el pentru aceasta. Are o contributie extraordinara, remarcabila. Le aduce o mangaiere apartinatorilor. Munca de lamurire o duce medicul (coordonatorul de transplant al spitalului, dr. Dan Ilincariu-n. red.), care, in primul rand, trebuie sa explice familiei, pe baza de documente, tot ceea ce s-a facut pentru salvarea pacientului si cum s-a ajuns in moarte cerebrala”, a mai spus dr. Dorel Sandesc despre modul in care evolueaza mentalitatile privind transplantul.

Sursa: Agerpres, Foto: Profm.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns