Programul de fertilizare in vitro va debuta in iunie

Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer initiat de Ministerul Sanatatii este programat sa demareze la 1 iunie 2011, potrivit unui comunicat de presa emis de institutie, urmand sa asigure proceduri de FIV pentru cuplurile infertile.

“Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie “Panait Sarbu” (Maternitatea Giulesti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient coplata”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Conform MS, bugetul programului pentru 2011 este de 4 milioane de lei, ministerul urmand sa sustina financiar o singura procedura de FIV, in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere. Potrivit estimarilor, in acest an vor exista circa 800 de cupluri beneficiare.

Pentru a fi eligibile, familiile care vor sa participe la program trebuie sa indeplineasca criterii precum: cel putin un membru al cuplului trebuie sa fie cetatean roman si sa locuiasca in Romania, femeile trebuie sa aiba varsta intre 24 si 40 de ani, cel putin un membru al grupului este obligat sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 de luni, cuplurile trebuie sa fie stabile si casatorite de cel putin doi ani si niciunul din membrii cuplului nu trebuie sa aiba alti copii in viata. De asemenea, pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de FIV, indiferent daca a mai avut loc sau nu o asemenea incercare, femeia trebuie sa aiba o rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH, cuplul trebuie sa fie autolog (se exclude donarea de ovocite, spermatozoizi sau existenta unei mame surogat), iar femeia care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa aiba un indice de masa corporala intre 20-30 (criteriu ESHRE).

Sursa: Ministerul Sanatatii, Foto: Pratis.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “Programul de fertilizare in vitro va debuta in iunie”

  1. Amanunte la zi despre program pe forumul Asociatiei SOS Infertilitatea, asociatia de voluntari care, prin campania pe care o desfasoara de trei ani, a determinat initierea acestui program pentru ajutarea cuplurilor hipofertile.

Lasa un raspuns