Petru Luhan: Actorii din Sanatate nu sunt suficient de informati in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene

Nu se fac suficiente demersuri in momentul de fata pentru a explica actorilor din Sanatate, atat din mediul public, cat si din mediul privat, cum pot accesa fonduri europene destinate sistemului sanitar, este de parere Petru Luhan, deputat in Parlamentul European. “Toti actorii din sistemul de Sanatate, pe care mie imi place sa ii numesc stakeholders, au impresia ca altii trebuie sa faca doua lucruri: sa ii informeze cum pot accesa fondurile europene si sa informeze contributorii in ceea ce priveste posibilitatile si realizarile in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene”, a declarat europarlamentarul european in cadrul conferintei “Finantarea sustenabila a sistemelor de sanatate”, organizata de Tarus Media.

Luhan a solicitat o implicare mai mare a celor care fac parte din sistem in accesarea acestor fonduri. “Nu am venit aici sa critic pe cineva si nu am venit sa caut responsabili. Toti suntem responsabili. Daca nu vom intelege acest lucru, vom astepta si vom astepta in defavoarea noastra”, a precizat Luhan in cadrul conferintei.

El a mentionat insa ca legislatia nationala privind fondurile europene este extrem de diferita la nivelul UE, acest lucru fiind de natura sa impiedice, de cele mai multe ori, obtinerea fondurilor. “De fiecare data se mentioneaza ca Tratatul de la Lisabona nu a inclus Sanatatea printre prioritatile UE. Acest lucru nu absolva Uniunea Europeana de responsabilitatea de a realiza politici de sanatate la nivel european. Finantarea unui sistem de sanatate national nu e de competenta europeana. Exista bani pentru elaborarea de programe. Actorii au inteles ca trebuie sa se implice, insa se impiedica atunci cand au de-a face cu cadrul legislativ. Exista sisteme legislative extrem de diferite la nivelul statelor UE”, a explicat europdeputatul.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Petruluhan.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns