Nivelul radiatiilor din Tokyo, de zece ori peste limitele normale

Nivelul radiatiilor in zona orasului Tokyo a depasit de zece ori limitele normale, potrivit presei nipone. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului japonez, Yukio Edano, nivelul radiatiilor este in acest moment suficient de mare incat sa afecteze sanatatea populatiei din zona. Centrala Fukushima 1, dotata cu sase reactoare, este situata la 250 de kilometri de capitala Japoniei.

Specialistii japonezi cauta solutii pentru a controla situatia, insa expertii straini sunt pesimisti in ceea ce priveste racirea combustibilului nuclear. Conform specialistilor francezi, nivelul radiatiilor era marti “extrem de ridicat” la reactorul 4 al centralei Fukushima. “Credem ca incinta secundara de protectie a fost distrusa si ca in bazinul de combustibil folosit nu mai este apa deloc. Si, din acest motiv, nivelul radiatiilor este extrem de ridicat”, a declarat unul dintre specialistii care tin sub observatie atenta incidentele.

Mai multe elicoptere ale armatei japoneze au varsat o importanta cantitate de apa peste doua reactoare ale centralei, in incercarea de a raci barele de combustibil. Marti, o incercare precedenta de racire a reactoarelor cu ajutorul elicopterelor a fost abandonata, pe fondul nivelului de radioactivitate de deasupra centralei. Guvernul nipon a evacuat populatia doar pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei. Expertii americani sunt de parere ca zona evacuata ar trebui sa fie mult mai mare. Pentagonul a cerut fortelor sale armate, care au fost trimise in Japonia pentru a oferi asistenta, sa se retraga la 80 de kilometri de centrala, distanta de patru ori mai mare fata de limita impusa de guvernul japonez.

Conform Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), reziduurile radioactive existente in aer se indreapta spre ocean, in conditiile in care directia rafalelor de vant s-a schimbat. Maryam Golnaraghi, purtatoarea de cuvant a OMM, a avertizat ca “nu putem spune ce se poate intampla in urmatoarele doua-trei zile”.

Sursa: Jurnalul National, Romania International, Foto: Capital.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns