Medicii de familie vor anularea in instanta a ordinelor privind cardul de sanatate si reteta electronica

Reprezentantii medicilor de familie au actionat in instanta la Curtea de Apel Bucuresti ordinele emise de MS si CNAS referitoare la implementarea cardului national de sanatate si a retetei electronice. “In acest moment (miercuri, 23 martie 2011-n.red.) se judeca la Tribunalul Bucuresti prima infatisare care vizeaza cele doua ordine privind informatizarea. Primul ordin se refera la obligatia medicilor de familie de a cumpara conexiune la internet de banda larga si inscriptoare de carduri, in timp ce al doilea ordin se refera la obligatia medicilor de familie de a inscriptiona cardurile. Aceasta este responsabilitatea celor care doresc implementarea acestui program”, a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), in cadrul unei conferinte.

Actiunile inaintate in instanta vizeaza ordinele 1047 si 1571, iar medicii se declara nemultumiti de faptul ca vor fi facuti din nou responsabili de disfunctionalitatile din sistemul informatic. “Nu este vorba numai de bani. Se va spune maine ca medicii nu au achizitionat internet suficient de bun si de aceea a picat SIUI-ul. Raspunderea trebuie sa apartina celor care au dorit acest program si nu au facut macar un program pilot, intr-un judet”, a mai spus Tanasescu.

Reprezentantul medicilor de familie atrage atentia ca implementarea sistemului eSanatate se va solda atat cu costuri financiare importante pentru cabinetele medicale, cat si cu costuri in ceea ce priveste timpul alocat consultatiilor, fiind in detrimentul pacientilor. “Noi, desi avem contract de furnizare de servicii medicale, nu de servicii IT, trebuie sa editam cardurile, sa cumparam cititoarele de card si inscriptoarele de card, in loc sa consultam pacientii. De asemenea, medicii trebuie sa asigure retelistica si sisteme de internet cu banda larga. Acest lucru ridica costuri foarte mari si e imposibil de pus in aplicare in unele zone rurale. “Daca se hotaraste asta, sa-si asume ei (CNAS-n.red.) calitatea a ceea ce cumpara, cum functioneaza si sa nu-i incrimineze pe medicii de familie,” a precizat presedintele SNMF.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Licentiere.gov.md.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns