In Spania, descentralizarea spitalelor a crescut riscul ca sistemul de sanatate sa devina nesustenabil

Descentralizarea spitalelor a crescut semnificativ, pentru o perioada scurta de timp, riscul ca sistemul de sanatate spaniol sa detina nesustenabil, potrivit prof. Guillem Lopez-Casanovas, presedinte al Asociatiei Internationale de Economie a Sanatatii (IHEA). Profesorul a povestit in cadrul conferintei “Finantarea sustenabila a sistemelor de sanatate” cum a decurs descentralizarea spitalelor in tara sa de origine, Spania.

“Unii au considerat ca in Spania s-a mers prea departe in ceea ce priveste descentralizarea spitalelor. Daca, initial, descentralizarea functiona doar pentru minoritatile catalana si celelalte minoritati importante, in 2009, descentralizarea s-a produs pe teritoriul intregii tari. Din pacate, la acea data ne-am confruntat cu riscul ca sistemul de sanatate sa devina nesustenabil, deoarece nu mai aveam suficiente fonduri din partea populatiei. Un beneficiu al descentralizarii a fost insa acela ca sistemul de sanatate nu a mai fost unul imobil, ci s-a flexibilizat, iar in momentul de fata se misca mai usor”, a declarat Lopez-Casanovas.

Specialistul a prezentat in cadrul evenimentului modul in care au reusit sistemele de sanatate europene sa faca fata crizei economice. Cele mai multe state europene au apelat la marirea bazei de impozitare si chiar la marirea impozitelor pentru a contracara deficitul economic cauzat de criza si efectele acestuia asupra sistemelor sanitare, in timp ce unele state au apelat la diverse forme de coplata.

Sursa: GhidCabinet.ro, Foto: Dreamstime.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns