Colegiul Medicilor respinge introducerea plafoanelor obligatorii la medicii de familie

Colegiul Medicilor din Romania se declara impotriva deciziei CNAS de introducerea plafoanelor obligatorii la medicii de familie. “Nu putem fi de acord cu o astfel de masura intrucat incalca dreptul la tratament al pacientilor si dreptul la autonomie profesionala al medicilor. Nu exista nicio ratiune pentru a introduce astfel de bugete atat timp cat decontarea de catre CNAS se face la un pret pe care CNAS il stabileste. Argumentul ca romanii consuma mai multe medicamente in prezent este greu de sustinut atunci cand in acest domeniu Romania se afla pe ultimul loc din tarile Uniunii Europene”, a declarat Vasile Astarastoae, presedintele CMR, prin intermediul unui comunicat de presa.

Seful Colegiului Medicilor a precizat ca in ultimii ani institutia a respins intotdeauna ideea introducerii unor plafoane pentru prescriptia de medicamente in regim compensat si gratuit de catre medicii de familie. “CMR considera astfel de reglementari ilegale si imorale, limitand atat accesul pacientilor la tratament, cat si exercitarea libera a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale”, se arata in document.

Potrivit CMR, introducerea de plafoane orientative nu este o masura dezirabila in conditiile in care nu exista argumente obiective pentru a le implementa, “nu exista acoperire legala in Legea 95/2006 pentru ca medicii sa gestioneze astfel de fonduri, pacientii sunt egali in fata bolii si nu trebuie sa depinda de astfel de bugete, iar medicii nu pot abdica de la datoria profesionala de a trata egal toti pacientii si nu in functie de epuizarea unor bugete”.

Sursa: Colegiul Medicilor din Romania, Foto: Realitatea.net.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns