Ce efecte au radiatiile asupra organismului uman

In functie de intensitate, efectele radiatiilor asupra corpului uman variaza considerabil, iar de la niveluri de radiatie considerate nepericuloase pentru sanatatea umana, pana la niveluri care ne pun chiar viata in pericol nu este o distanta prea mare. Dozele de radiatii se masoara in milisieverti, iar expunerea la o doza de radiatii de 10.000 de milisieverti, care echivaleaza cu 100.000 de mamografii, ar putea duce la moartea unui om in doar cateva luni.

De asemenea, o doza de 6.000 de milisieverti, cea la care au fost expusi muncitorii de la Cernobil, ar provoca decesul in descurs de o luna. O doza de radiatii de 5.000 de milisieverti ar cauza moartea a 50% dintre persoanele expuse. O doza de 1.000 de milisieverti ar putea provoca stare de voma, senzatie de greata si deces dupa o perioada mai lunga de timp. De la o doza de 350 de milisieverti, este recomandata evacuarea urgenta a persoanelor aflate in apropierea surselor de radiatii, in conditiile in care centrala de la Fukushima a emis 400 de milisieverti pe ora, doza maxima de radiatii.

O doza de 100 de milisieverti pe ora poate fi suportata timp de cel mult cinci ani de lucratorii angajati la o centrala nucleara, in timp ce 10 milisieverti reprezinta echivalentul de radiatii cauzat de o tomografie computerizata pentru intregul corp, 0,4 milisieverti ar reprezenta echivalentul unei mamografii, 0,1 milisieverti, o radiografie toracica, in timp ce o radiografie dentara provoaca radiatii echivalente cu 0,01 milisieverti.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Healthylifecarenews.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns