Bolile rare afecteaza peste 36 de milioane de europeni

Peste 36 de milioane de europeni sunt afectati de boli rare, potrivit celor mai recente statistici. Cu toate acestea, cunostintele europenilor, dar si ale romanilor despre aceste boli sunt destul de limitate. Astfel, conform unui studiu, peste 80% dintre romani nu stiu ce inseamna progeria, osteogeneza imperfecta sau boala Huntington, trei dintre cele mai importante boli rare.

O boala este definita ca fiind rara atunci cand afecteaza mai putin de 5 la 10.000 de locuitori. Progeria sau imbatranirea prematura este o boala genetica rara care consta in accelerarea simptomelor care caracterizeaza batranetea. In cazul copiilor, afectiunea este denumita sindromul Hutchinson-Gilford Progeria, in timp ce boala poarta numele de sindromul Werner daca este intalnita la adulti.

Osteogeneza imperfecta, sau “boala oaselor de sticla”, este o afectiune caracterizata de fragilitatea oaselor.  De asemenea, o alta afectiune rara este boala Huntington, o boala cererbala degenerativa care determina o disfunctie neuronala. Principalele simptome ale bolii constau in tulburari de ordin emotional, dar si in tulburari motorii si psihice.

Sursa: Romania Libera, Foto: Blog.mymed.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns