Romania, pe primul loc in Europa la lipsa de dusuri si toalete

Igiena romaneasca nu a intrat inca in Uniunea Europeana daca este sa avem in vedere ultimele statistici de la nivel european. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, valabil pe anul 2009, Romania conduce detasat in clasamentul statelor in care locuitorii nu au nici dusuri si nici toalete. Conditiile de locuit difera considerabil intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste diferente pot fi observate atat in privinta tipurilor de locuinta in care oamenii traiesc, cat si in problemele pe care le au casele si apartamentele acestora. 

Problemele care ne apasa cel mai tare pe noi, romanii, nu sunt insa legate de case in mod propriu-zis, ci mai degraba de utilitatile din locuinte. Concret, suntem pe primul loc in UE la lipsa de toalete si dusuri din case. Statistica europeana consemneaza o realitate dureroasa pentru orice om civilizat, care traieste occidental, insa pentru noi datele s-ar putea sa nu fie chiar atat de surprinzatoare. Si asta pentru simplu fapt ca in cel mai recent studiu despre igiena la romani, realizat anul trecut de Institutul de Sanatate Publica, folosim 5 bucati de sapun si 2 tuburi de pasta de dinti pe an. In plus, raportat la tarile europene, consumul local de deodorante este destul de mic.

Eurostat dezvaluie acum ca, la nivelul anului 2009, proportia populatiei care statea in locuinte fara baie sau dus era de mai putin de 1% in 17 state membre si de 41% in Romania. Pe locul doi in acest clasament figureaza la mare distanta (18%) Letonia si (16%), Lituania si Bulgaria. Ceea ce nu stiu insa europeanii este faptul ca, cel putin in privinta toaletelor, romanii sunt “ecologisti”. Folosesc toaletele din curte/gradina, care din pacate nu au fost incluse in statisticile de la Bruxelles, nefiind inca omologate. Pe langa aceasta realitate, sa nu uitam ca mai mult de jumatate dintre locuintele din Romania sunt situate in mediul rural unde traieste circa 52% din populatia tarii si unde problemele de infrastructura (alimentarea cu apa) sunt inca nerezolvate. De aceea oamenii nu au de ales si mentin traditionul “WC din gradina” in dauna celui din casa.

Sursa: Stirile ProTv, Foto: Descopera.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns