Restructurarea spitalelor naste mamuti, cred autoritatile locale

Comasarea anuntata de ministrul Sanatatii duce la formarea de spitale-mamut, cred managerii unitatilor si autoritatile locale. Acestia nu vad cu ochi buni schimbarea, insa expertii sustin ca modelul functioneaza cu succes in alte tari. Sunt insa situatii in care restructurarile sunt pe placul tuturor: spre exemplu, in Bucuresti, partea din Spitalul Caritas care apartine primariei devine camin de batrani, renovarea urmand sa se faca din fonduri de la Minister si de la primarie.

La Iasi, trei din cele cinci spitale propuse pentru comasare, Spitalul de Neurochirurgie, Maternitatea “Elena Doamna” si Spitalul de Boli Infectioase, sunt in subordinea CJ Iasi din 2010. Spitalul de Neurochirurgie  e propus pentru comasare cu Spitalul “Sf. Spiridon”, cu Spitalul de Urgenta “Sf. Ioan” si cu Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, in timp ce Maternitatea “Cuza Voda” si Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi (aflate tot in subordinea CJ) vor prelua Maternitatea “Elena Doamna”, respectiv Spitalul de Boli Infectioase. In urma comasarii, Spitalul “Sf. Spiridon” Iasi ar urma sa devina un spital-mamut.

Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, care are in subordine cinci dintre spitalele afectate de comasare, se opune acestui proiect. “E prematur sa procedam la o asemenea actiune. Nu vad unde-i afacerea caci vor avea aceiasi salariati. De ce sa luam personalitatea juridica de la trei spitale? In afara de asta, comasarea este de competenta autoritatilor judetene, nu a Ministerului. Am vorbit cu ministrul Cseke Attila si i-am zis sa se faca o singura administratie, dar spitalele sa aiba personalitate juridica, nu sa fie transformate in anexe unde se tin lopeti si harleti. Vom spune nu, ne vom opune comasarii!”, a spus Simirad.

Sursa: Evenimentul Zilei, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns