Pacientii nu mai gasesc sute de medicamente in farmacii

Situatia este din ce in ce mai grava mai ales ca nu se gasesc medicamente pentru bolnavii cu afectiuni grave, cum ar fi cancerul. Si mai rau, dupa estimarile farmacistilor, intregul buget pentru compensate si gratuite pe 2011 se va termina in luna mai. In acest timp, la Ministerul Sanatatii se analizeaza lista medicamentelor compensate pentru o revizuire in minus. “Luna asta le-am gasit. Luna trecuta foarte greu, foarte greu. Efectiv am umblat o luna de zile, nu le gaseam, eram disperata”, a spus o pacienta.

Pentru unele medicamente care nu se gasesc nu exista nicio alternativa. “Este o situatie cat se poate de grava. Este vorba de sute de medicamente. Este vorba de pacienti care daca astazi nu mai iau medicamentul, exista risc vital”, a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. Farmacistii spun ca nu gasesc medicamente nici in depozite. Criza pare sa fie provocata de blocajul financiar. Platile de la Casa de Asigurari de Sanatate se fac si dupa mai bine de 300 de zile. In plus, retetele pentru medicamentele eliberate gratuit nu au mai fost decontate de sase luni.

“Incepand cu luna iulie 2010, facturile pentru medicamentele eliberate pe programele nationale, in special pe oncologie si diabet, nu sunt luate in considerare de catre Casele de Asigurari de Sanatate Judetene”, a precizat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu. Si vestile pentru bolnavi nu sunt deloc bune. Banii pentru medicamentele compensate si gratuite pe 2011 se vor termina mai repede ca in 2010. “Anul acesta avem pentru patru luni, in conditiile in care avem acelasi consum, noi vorbim pe o estimare”, a spus presedintele Patronatului Farmacistilor, Ioana Cacoveanu. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa mai taie din medicamentele compensate.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Radicalonline.info.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns