Oncologia pediatrica se confrunta cu cazuri din ce in ce mai complexe, avertizeaza medicii

Patologia oncologica pediatrica s-a extins in ultimul timp spre varste tot mai fragede, la sugari, iar cazurile sunt cu tot mai multe complicatii si dificil de diagnosticat. “Patologia oncologica pediatrica are cateva caracteristici, prima fiind ca predomina hemopatiile maligne, cancere ale sangelui, leucemiile acute si limfoamele, dar, in afara de acestea, este vorba de tumori cu multiple localizari, de la cele ale sistemului nervos central, sistemului osos, rinichilor, unuia sau altuia dinte cei doi globi oculari si pana la tumori cardiace”, a explicat dr. Stefania Nemtu, sefa Sectiei de Oncopediatrie a Institutului de Oncologie “Prof. dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca.

In unitatea spitaliceasca sunt internati numai copii cu patologie canceroasa maligna, de la nou-nascuti si pana la tinerii sub 18 ani. “Este bine ca a fost infiintata aceasta sectie in cadrul Institutului, pentru ca decizia terapeutica in cazul cancerului la copil este multidisciplinara si trebuie avuta in vedere atat optiunea chimioterapeutului, cat si cea a chirurgului, a radio-terapeutului si a radio-diagnosticianului. Un singur medic nu poate decide o terapie atat de complexa. Achizitiile de tehnica medicala din ultimii ani sunt si urmarea semnarii unor protocoale terapeutice. Asadar, terapia cancerelor la copii s-a delimitat si s-a sistematizat”, potrivit medicului.

De altfel, statisticile din Institut au aratat ca in peste 60 % din cazuri, copiii au supravietuit peste cinci sau zece ani. Cancerul este a doua cauza de deces a copiilor cu varste intre 4 si 15 ani din tarile dezvoltate. 28% dintre cazuri sunt cu leucemii acute. 60% din cazurile depistate sunt, din pacate, intr-o faza avansata a bolii.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Citynews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns