Noi reguli privind formularele de prescriptie medicala

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii propun un nou proiect de ordin care are in vedere aprobarea formularelor de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamentele cu si fara contributie personala. Potrivit documentului, prescriptiile medicale cu si fara contributie personala se pot elibera de catre orice farmacie care, la data eliberarii prescriptiei medicale, se afla in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate. De asemenea, acest drept il au si farmaciile cu circuit inchis. In ceea ce priveste formularul de prescriptie, acesta va contine printre altele si denumiri comune internationale (DCI), din toate sublistele de medicamente A, B si C.

“Prezenta in formular doar a 7 pozitii pentru prescriere nu limiteaza drepturile asiguratului prevazute in Contractul-Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In situatiile in care, pentru afectiunile cronice de care sufera, asiguratul necesita mai mult de 7 medicamente diferite, din subliste diferite/luna, se pot elibera mai multe prescriptii medicale, cu respectarea limitelor de prescriere prevazute de Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate”, se arata in ordin.

Farmacistii trebuie sa stie ca DCI-urile corespunzatoare medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu diabet zaharat astfel, se va intocmi cate o prescriptie distincta pentru fiecare dintre situatiile urmatoare: tratamentul cu antidiabetice orale (ADO), tratamentul cu insuline si testele de automonitorizare,tratamentul mixt (ADO + insuline) si testele de automonitorizare.

Sursa: PaginaFarmacistilor.ro, Foto: Sanatate.acasa.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

2 Raspunsuri la “Noi reguli privind formularele de prescriptie medicala”

  1. niculescu liana A spus:

    dak un pacient bolnav cronic este pensionar cu pensie sub 700ron,este diabetic si sa zicem hipertensiv deja ii scriu 3 retete una pentru ADO,una pt.medicamentele compensate cu 90% din lista B si a treia pentru medicamentele compensate din lista A.Dak mai vreau sa-i prescriu si ceva suplimente sau medicamente ce nu se regasesc pe listele de compensari scriu a patra reteta, iar dak pacientul este depresiv sau insomniac scriu si o reteta pe formularul III si scriu deci si a V-a reteta…si imi ia prea mult timp!Vreau sa se simplifice ceva…

  2. valentin A spus:

    degeaba ne dorim noi sa se simplifice, se pare ca ei vor altceva…

Lasa un raspuns