Negocierile dintre medicii de familie si CNAS au esuat

Negocierile dintre reprezentantii medicilor de familie si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au esuat, punctele divergente fiind fondul alocat medicilor de familie si repartizarea platilor per capita si per serviciu. Presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat saptamana trecuta ca repartizarea platilor 50% per capita si 50% per servicii este un punct ce nu poate fi negociat, fiind stabilit in discutiile cu Fondul Monetar International.

“Initial, reprezentantii MS si CNAS au fost relativ deschisi consultarilor, fiind dispusi sa revina pe unele aspecte legate atat de drepturile pacientilor cat si de cele ale medicilor. Punctele ramase insa in litigiu au fost mai numeroase, discutiile blocandu-se definitiv in momentul in care dl.  presedinte Lucian Duta a oferit un ultimatul-fie medicii de familie concep pana marti, 1 martie 2011, un set de norme, dar cu 3 conditii: sa mentinem raportul 50/50, sa ne incadram in bugetul actual si sa ramana bugetul orientativ la medicamente, fie va scrie o declaratie de presa in care sa arate ca doar finantarea este problema cheie si ca dorim doar mai multi bani. Am refuzat sa cedam la acest santaj si am declarat inchise negocierile”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei.

“Prevederea privind prescrierea retetei pentru bolnavii cronici o data la trei luni ar putea fi schimbata”, a spus Lucian Duta in cadrul intalnirii, explicand ca, daca un bolnav cronic are o perioada de acutizare a bolii, acesta este primit de medic, consultat si poate primi reteta. Presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a declarat, la randul sau, ca medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru pe 2011 in aceste conditii. Doina Mihaila a sustinut ca plata 50% per capita si 50% per servicii nu poate fi acceptata de medicii de familie, intrucat plata per servicii nu cuprinde decat consultatiile care se finalizeaza cu reteta medicala si inseamna mult mai putini bani decat plata per capita, in care au fost incluse consultatia gravidei cu vaccinarile, consultul pentru bolnavii acuti.

Sursa: Cronica Romana, GhidCabinet.ro, Foto: Ziuaveche.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Un raspuns la “Negocierile dintre medicii de familie si CNAS au esuat”

 1. axel A spus:

  acesta este inceputul unei noi relatii : relatia reala medic – pacient.fara intermediari. va fi greu, insa viitorul va demonstra ca ceea ce se intampla astazi este foarte bine. cu cat se scufunda mai rapid acest sistem ticalosit numit sistem medical romanesc (original din toate punctele de vedere) , cu atat mai bine.tot ceea ce guvernantii nostri de 20 de ani incoace au numit reforma a sistemului, nu a fost decat o carpeala, un puzzle de cea mai proasta calitate, cu piesele cele mai cretine,refuzate sau aruncate de altii.
  la inceputul sistemului cu casa nationala de asigurari si lege a asigurarilor de sanatate (’97-’98), s-a vehiculat ideea ca se realizeaza un mix intre sistemul german si cel englez de sanatate . cred ca Bismark si Churchill rad cu toti sfintii si dracii de pe unde s-or gasi, numai la ideea ca exista un “sistem de asigurari de sanatate romanesc”. nu, nu pentru ca noi am fi tampiti si nu putem naste unul. nu. din cauza ca suntem condusi de nulitati, cocotati in functii din cauza dezinteresului nostru, celor de jos. orice cap , isi merita palaria. a noastra se pare ca este facuta din paie putrezite, sau este furata de la sperietoarea de ciori.
  de multe ori am gandit-o, de multe ori am spus-o, acum scriu : acolo unde se termina competenta, incepe politica. nu subscriu la ideea cum ca politica ar fi curva. gresit.politica (si aici includ si povara sufleteasca a dorintei sa sefesti pe cineva, dorinta de “putere”) este doar rezidiul ramas dupa arderea a tot ceea ce il reprezinta pe un om ca si capacitate intelectuala, vointa, suflet. ce cauta toti tiriplicii refulati in functii de conducere , nu inteleg. n-am sa inteleg niciodata cum oameni care se cred respectabili , renunta asa usor la vocatia lor, doar pentru a ajunge intr-o pozitie din care sa-ti bati joc de cine vrei, sa-ti permiti aroganta, dezinteresul, lipsa de umanitate.
  doamnelor si domnilor doctori : puneti va rog mana pe stetoscop si pe bisturiu, si ,inapoi la munca! lasati politicienii sa-si bata joc de noi, de la ei orice vine este mai usor de indurat, stiind ca acesta categorie de oameni nu pot mai mult. este ca si cum ai fi suparat ca ai calcat intr-un rahat de caine pe strada.
  am aberat destul… sa fi inteles domnul presedinte al CNAS ca defapt scopul negocierilor intre reprezentantii medicilor si cei al CNAS nu este decat o manevra mercantila de prost gust ? NU domnule presedinte ! daca ar fi fost vorba doar de bani, acum nu ati mai avea nici 1 (unul) medic la mia de locuitori.acesta declaratie cum ca defapt problema este doar finantarea, nu este un santaj, este pura,nesimtita, absurda bataie de joc de care sunt in stare cei care au uitat ca au fost vreodata medici. specific noua, romanilor. odata cocotati in “functii” , apare abilitatea utilizarii biciului sau a catapultei cu rahat. nu pomenesc armament mai modern . pentru ca noi ne indreptam cu pasi inceti dar siguri catre preistorie. vom fi societatea din viitor care traieste in preistorie, sau , cel mult in evul mediu.nu este o mare rusine , nu vom fi singurii de pe planeta.ne tin companie triburile de aborigeni si pigmei.
  disolutia a inceput.

Lasa un raspuns