Medicii romani au efectuat un transplant renal intre gemeni cu structura imunologica de 100%

Echipa condusa de prof. dr. Ioanel Sinescu de la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal “Fundeni” a efectuat, in aceste zile, un transplant renal intre gemeni (donator-transplantat) a caror structura imunologica este de 100%, ceea ce face ca medicatia imunosupresoare sa nu mai fie necesara, in acest caz riscul imunologic fiind zero.

In lume, primul transplant de acest tip a avut loc in 1954 la Boston-SUA, iar dupa 57 de ani o astfel de interventie are loc si in Romania. In 1954, dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston a reusit primul transplant intre gemeni identici. Organul a fost donat de Ronald Herrick  fratelui sau geaman Rochard si a functionat timp de opt ani.

Acest eveniment a deschis calea transplanturilor intre gemeni si a contribuit enorm la studiile privind criteriile de compatibilitate, o premiera absoluta in medicina romaneasca in ceea ce priveste transplantul renal, se arata in comunicatul de presa emis de Centrul de Chirurgie Urologica Fundeni. Anul 2010 poatefi considerat unul de varf pentru Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal “Fundeni”. In anul 2010 au fost obtinuti indicatori medicali record, inregistrandu-se cel mai mare numar de internari si de interventii chirurgicale si chiar un profit de 1 milion de lei, in conditii de criza, potrivit reprezentantilor unitatii.

In aceste conditii, in pofida intentiilor de comasare care vizeaza direct institutia, proiectele pentru 2011 au in vedere cresterea numarului de donatori in moarte cererbala, fiind una dintre cele mai importante, alaturi de dotarea corespunzatoare a blocului operator sau asigurarea unei finantari care sa permita desfasurarea activitatii in bune conditii.

Sursa: Agerpres, Foto: Chirurgul.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns