Federatia “Solidaritatea Sanitara”: Comasarea spitalelor nu poate fi facuta decat cu acordul autoritatilor locale

Membrii Federatiei “Solidaritatea Sanitara” cer Ministerului Sanatatii sa opreasca comasarile unitatilor medicale din tara si sa inceapa o serie de negocieri privind stabilirea unor criterii clare si transparente de restructurare. Solicitarea sindicalistilor a venit in urma protestelor care au avut loc in mai multe unitati medicale din tara.

“Consideram ca masurile de comasare si desfiintare a unitatilor sanitare trebuie luate cu acordul noilor proprietari. Consiliile locale, mai ales acolo unde acestia isi asuma rolul de a sprijini spitalele vizate si dovedesc interesul prin investitiile efectuate in aceste unitati. In foarte multe din cazuri este vorba de unitati sanitare care au beneficiat de investitii consistente pe fondul unui bun management si al implicarii autoritatilor locale in finantarea acestora, comasarea lor, riscand sa lase fara servicii medicale de un inalt standard un numar considerabil de pacienti”, a declarat Viorel Rotila, presedintele Federatiei “Solidaritatea Sanitara”.

Potrivit acestuia, autoritatile locale au un cuvant foarte important de spus in ceea ce priveste problema comasarii spitalelor, avand in vedere faptul ca anul trecut au fost descentralizate unitatile medicale din tara, acestea fiind subordonate momentan primariilor. “Daca se va continua in mod fortat aceasta restructurare vom asista la numeroase procese intentate de autoritatile locale si sindicate impotriva acestei masuri, ajungandu-se astfel al o stare de confuzie pe termen lung in ceea ce priveste soarta acestor spitale”, a mentionat Viorel Rotila. O alta nemultumire a sindicalistilor se refera la situatia salariatilor din unitatile medicale, dupa ce vor fi realizate comasarile.

“Solicitam ca nicio masura de comasare sau desfiintare a spitalelor sa nu fie adoptata inainte de a stabili impreuna procedura de aplicare a restructurarii in ceea ce priveste salariatii in cadrul Contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara care este in curs de negociere si inainte de intrarea acestuia in vigoare”, a conchis presedintele Federatiei “Solidaritatea Sanitara”.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Stiride10.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns