Energizantele amestecate cu alcool distrug sistemul nervos

Consumul frecvent de bauturi pe baza de cofeina si taurina, amestecate cu alcool si tutun afecteaza puternic sistemul nervos, memoria si epuizeaza organismul. “Multi prefera sa le amestece cu alcool. Daca mai si fumeaza, efectele sunt si mai periculoase. In prezenta substantelor din energizante, alcoolul, nicotina si dioxinele din tigari devin si mai toxice, iar ficatul nu le mai poate detoxifia. Creierul este intoxicat, iar neuronii mor. Astfel, activitatea cognitiva cedeaza si apar probleme de memorie si de relationare”, potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Energizantele pot crea chiar o adevarata dependenta in randul anumitor persoane. Cateva minute peste ora 11:00, abia ajuns la serviciu Vlad isi desfacea cutia cu suc energizant si-si aprindea tigara. Cinci minute mai tarziu, senzatia de oboseala ii disparea complet. Pe parcursul zilei, obisnuia sa mai bea inca patru-cinci energizante care il ajutau sa reziste pana la 4:00 dimineata, ora lui de culcare.

“Acum patru ani am inceput sa beau ocazional doua-trei energizante pe saptamana. Aveam nevoie dimineata de ceva in loc de cafea si am fost atras in primul rand de gust. Apoi am inceput sa beau zilnic, iar pe parcursul unui an am inceput sa consum sase energizante pe zi”, povesteste tanarul de 28 de ani. A renuntat sa mai consume zilnic bauturi energizante in urma cu aproape patru luni. “Ajunsesem sa cheltuiesc in fiecare zi 25 de lei numai pe energizante. M-am gandit si la sanatatea mea. Imi facusem analizele la ficat si-mi iesisera bine, dar apoi am aflat de la o prietena ca energizantele forteaza sistemul nervos”, povesteste el. Prima zi fara energizante a fost un dezastru. Seara, la ora 20.00 a adormit pe canapea si s-a trezit dimineata pe la 10:00. La serviciu n-a fost bun de nimic, ba chiar a atipit de cateva ori pe scaun. Starile de oboseala i-au disparut abia dupa o luna si jumatate.

Sursa: Romania Libera, Foto: Presaonline.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns