Comertul paralel, estimat la circa 10% din totalul pietei farmaceutice locale

Oamenii isi gasesc tot mai greu pastilele de care au nevoie, pentru ca importatorii le dau celor care ofera mai mult. Sustin ca sunt nevoiti sa-si caute alti clienti, devreme ce statul le achita facturile si cu sase luni intarziere. “Medicamentele noastre sunt vandute cu profituri uriase in strainatate”, acuza pacientii care sufera de boli grave. 

Fenomenul e confirmat si de autoritati: cel putin 10% din medicamentele aduse cu preturi mici pentru bolnavii din Romania sunt revandute in Uniunea Europeana. Maria Mesaros este dependenta de insulina si sustine ca tratamentul care ii este vital lipseste uneori cu lunile. Cand gaseste insulina in farmacii, isi face stoc. Prin aceleasi grele incercari trec sute de pacienti care sufera de boli grave. Viata lor este in pericol atunci cand nu gasesc medicamentul de care au nevoie.

Cum se ajunge la criza? Medicamentele sunt importate in baza unui acord dintre ministerul sanatatii si producatori, la pretul cel mai mic din Uniune. Dar statul nu achita valoarea importului la timp, asa ca firmele care aduc aceste medicamente le pot vinde, tot in tarile europene, dar la preturi chiar si de cinci ori mai mari. Nu este nimic ilegal, sustin oficialii, doar imoral, pentru ca bolnavii raman fara tratament. Din pacate, fenomenul a atins 10% din totalul pietei farmaceutice, adica aproape 200 de milioane de euro.

Sursa: Stirile ProTv, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns