Circa 2.000 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata farma, avertizeaza APMGR

Peste 2.000 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata prin prelungirea nejustificata a termenelor de plata, ceea ce ar periclita accesul la tratament pentru milioane de romani, avertizeaza Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

“Confruntate cu scaderea contributiilor la fondul unic de asigurari sociale de sanatate si nevoia de a face economii, autoritatile pregatesc prelungirea termenelor de plata de la 210 zile, cat este in prezent, la peste 300. Fara sa tina cont de efectele dezastruoase pentru pacienti si pentru companiile de pe intreg lantul de distributie. In realitate, termenele de plata cumuleaza deja peste 300 de zile la producator, pe semana caruia se transfera practic cea mai mare parte din efortul financiar al finantarii pietei farmaceutice. Celor 210 zile stipulate de lege li se adauga intre 30 si 60 de zile-perioada in care se accepta documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile-necesare decontarilor pe lantul de distributie; in plus, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plata, fiind raportate pentru o data ulterioara incerta. Daca proiectul pe care il are in plan Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi implementat, atunci producatorii vor putea primi banii cuveniti pentru medicamentele livrate, dupa mai mult de un an”, spune presedintele APMGR, Dragos Damian.

Producatorii mai spun ca precedenta majorare a perioadei de decontare, de la 120 la 210 zile, a dus deja la disparitia unui numar de 1.500 de medicamente ieftine de pe piata si la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 de milioane de lei.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Ziarul Financiar.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns