Cezariana nu elimina riscul transmiterii de microorganisme de la mama la fat

Numeroase microorganisme pot fi transmise de la mama la fat, iar riscul de transmitere a microorganismelor se pastreaza chiar daca nasterea se realizeaza prin cezariana, avertizeaza cercetatorii. Unele dintre ele sunt putin periculoase pentru o persoana sanatoasa, dar extrem de nocive pentru nou-nascut: infectia cu cytomegalovirus, rubeola, varicela, eritemul infectios, infectia cu streptococul grup B, listerioza, toxoplasmoza, herpesul, gonoreea, infectia cu Chlamydia. Se pot transmite insa si infectii foarte grave ca sifilisul, infectia cu HIV, hepatita B sau C. Multe dintre aceste suferinte pot determina infectii severe sau malformatii, pot fi prevenite sau tratate mai eficient daca gravida se prezinta periodic la controalele medicale si face toate investigatiile recomandate, controale care ar trebui in mod ideal sa inceapa inainte de conceptie.

Luna februarie este dedicata acestor copii, iar in acest an forurile medicale subliniaza importanta si gravitatea infectiei nou-nascutului cu streptococul grup B, infectie care ar putea fi, in mare masura, prevenita daca gravida ar face niste teste simple. Considerat mult timp un germen inofensiv, spre deosebire de mult mai mediatizatul streptococ grup A, cel de grup B a devenit din ce in ce mai studiat in ultimele decenii, din cauza asocierii sale cu patologia nou-nascutului. Streptococul de grupa A determina, printre altele, angina streptococica, ce poate fi urmata, in unele cazuri, de afectiuni poststreptococice de natura autoimuna cum ar fi reumatismul articular acut sau glomerulonefrita acuta.

Streptococul grup B poate determina nasterea unui copil mort, nastere prematura sau infecţii grave ale nou-nascutului: septicemie, pneumonie sau meningita. Streptococul grup B este prezent frecvent in flora tractului intestinal sau genito-urinar. Fenomenul nu reprezinta un pericol in sine, persoanele respective putand fi doar purtatoare, fara o infectie manifesta. Acest lucru este valabil si pentru gravide, care pot sa nu prezinte nici un simptom sau la care germenul poate determina infectii urinare sau corioamniotita (infectia fluidului care inconjoara fatul).

Sursa: Jurnalul National, Foto: Ellasddd.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns