Aproximativ 30% din populatia Romaniei, imunizata impotriva gripei

In urmatoarele doua-trei saptamani va persista circulatia intensa a trei virusuri gripale. “Ne asteptam la un cumul de cazuri, vo aparea si microepidemii teritoriale. Exista un risc ca intreaga Europa epidemia de gripa sa se extinda, dar la noi vorbim de o raspandire medie”, a declarat dr. Molnar Geza. Potrivit specialistului MS, Romania nu este in an pandemic. Nici in privinta Capitalei, la cele 8 cazuri de gripa H1N1 nu se poate pune problema unei epidemii.  Totusi, Comitetul de coordonare al Ministerului Sanatatii a analizat situatia epidemiologica actuala din tara noastra integrata in contextul evolutiei gripei la nivel european si a elaborat masuri si recomandari, care au fost transmise retelei de asistenta medicala. Cazurile sporadice de gripa A/H1N1 pe intreg teritoriu national si focarele teritoriale in Iasi, Bucuresti, Constanta si Mures nu pun probleme medicilor epidemiologi.

Tulpina circulanta dominanta, care a dus si la decese, este tipul A /H1N1 dar, concomitent, sunt inregistrate si cazuri de gripa cu virusul tip B si A /H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriana si viro-bacteriana la copii au crescut in primul rand din cauza prezentarii intarziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare. In ultima saptamana, numarul virozelor respiratorii raportate si inregistrate prin sistemul de supraveghere de rutina arata o crestere cu 26,1%. Aceasta se reflecta prin ponderea crescuta a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie si cresterea numarului internarilor in spitale (in primul rand a copiilor). Absenteismul in colectivitatile de copii, in special in crese, a crescut semnificativ.

S-a inregistrat o intensificare a circulatiei virusurilor gripale pe tot teritoriul national. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinela au fost confirmate 97 de cazuri de gripa. Totusi, calculand dupa numarul vaccinarilor antigripale efectuate, doar 25-30% din populatie este imuna. “Pentru a vorbi de protectie ar trebui sa fie cel putin 60% din romani imunizati”, a precizat Geza. Au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 aproape 1,2 milioane de persoane, conform recomandarilor de prioritati. Referitor la ceilalti europeni, austriecii se confrunta cu un val masiv de gripa, iar bulgarii au decretat epidemie.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Bzi.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns