Un raport intern al CNAS avertiza in legatura cu eventualul colaps al SIUI

Un raport de audit intern al Casei de Asigurari de Sanatate a semnalat de acum un an faptul ca Sistemul Informatic Unic Integrat nu va rezista decat cateva luni. “Apreciem ca pana la sfarsitul anului viitor (2010) sistemul informatic va intra in colaps din cauza incarcarii echipamentelor, daca nu se iau masuri urgente”, este concluzia unui raport intern al CNAS intocmit in decembrie 2009.

Verificarile au fost facute de Compartimentul de Audit Public Intern al CNAS, care a evaluat performantele sistemului informatic si stadiul implementarii acestuia. Raportul atragea atentia si asupra consecintelor: “Un eventual colaps ar face prelucrarea de deconturi si efectuarea de plati imposibile pentru un timp care nu poate fi apreciat”.

La realizarea SIUI a lucrat un consortiu format din Hewlett-Packard (HP), in calitate de integrator de sistem si furnizor de sisteme informatice, SIVECO Romania, pentru implementarea a 28 de aplicatii SIUI, si Serviciul de Transmisiuni Speciale, furnizor al serviciilor de telecomunicatii la nivel national. Ulterior serviciile de telecomunicatii au facut obiectul unui contract separat.

Licitatia pentru implementarea sistemului informatic a avut loc in februarie 2000, consortiul castigator semnand contractul cu CNAS pe 3 iulie 2002. Contractul are o durata de 15 ani, primii doi ani fiind dedicati fazei BUILD (constructia sistemului), iar restul de 13 ani, fazei OPERATE (operarea sistemului).

Sursa: Adevarul, Foto: Emaramures.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “Un raport intern al CNAS avertiza in legatura cu eventualul colaps al SIUI”

  1. axel A spus:

    acest raport nu a fost cunoscut la momentul inaugurarii SIUI centralizat? la acea inaugurare mult mediatizata nu a vorbit cumva , destul de apreciativ la adresa acestui program , chiar presedintele Basescu? exista sisteme informatice medicale la aceasta ora, in tara Romania, atat de avansate fata de SIUI, incat, comparate, acesta din urma poate fi considerat eventual o gluma proasta. cel putin la nivel de medicina primara.

Lasa un raspuns