Sanatatea, la limita functionarii in 2010 din cauza fondurilor insuficiente

Sistemul de sanatate nu a fost sustenabil in 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente iar pacientii au fost nevoiti sa isi achizitioneze singuri materiale sanitare ori medicamente. De altfel, o alta problema majora o constituie lipsa de personal medical din institutiile sanitare romanesti, precum si exodul acestora catre tarile din vestul Europei, unde salariile sunt semnificativ mai mari.

Bugetul Sanatatii pe 2010 a fost similar cu cel din 2009, dar din suma respectiva au fost platita si suma cheltuita in 2009 prin credite prin credite de angajament. In plus, chiar presedintele CNAS afirma ca institutia pe care o conduce va intra in 2011 cu un deficit de trei miliarde de lei.

“Bugetul Casei si al Ministerului Sanatatii (MS) este de aproximativ cinci miliarde de euro. Cei mai multi bani se duc catre spitale, iar din aceste fonduri, spitalele folosesc pentru cheltuielile de personal 75% , cam 10% pentru intretinere si restul pentru serviciile de sanatate, or cu aceste fonduri nu pot fi asigurate servicii de calitate”, a explicat Duta.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: A1.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns