MS va impune noi proceduri de practica pentru asistentii medicali si moase

Din 2011, asistentii medicali si moasele isi vor desfasura activitatea dupa noi proceduri de practica standardizate, care urmeaza sa primeasca aprobarea Ministerului Sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutie. Proiectul de lege care cuprinde noile proceduri standardizate de practica a fost elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali si se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

“Procedurile medicale standardizate sunt elaborate cu scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor. Proiectul de act normativ cuprinde zece capitole care descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie-monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, cea geriatrica etc. Cu toate acestea, desi procedurile reprezinta o fundamentare a bunei practici bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, nu se intentioneaza inlocuirea rationamentului medical al practicianului adaptat contextului clinic al pacientului care il ingrijeste, in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile”, se mai arata in comunicatul de presa emis de MS.

Toate procedurile existente se vor afla intr-un proces continuu de revizuire si actualizare. Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din unitatile spitalicesti vor primi brosuri cuprinzand procedurile de practica si bibliografia utilizata, mai precizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Sursa: Ministerul Sanatatii, Foto: Mediafax.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns