Medicii rezidenti vor putea face garzi platite

Guvernul a aprobat facilitarea accesului medicilor rezidenti la garzi, dar si includerea absolventilor de medicina care nu au trecut examenul de rezidentiat in sistemul sanitar, dar cu atributii limitate. Prin modificarea actului normativ referitor la desfasurarea rezidentiatului, medicii rezidenti din anul III vor putea fi introdusi in liniile de garda, cu exceptia primei linii de garda a spitalelor clinice, situatie in care se afla 4.541 de medici.

“O alta noutate este aceea ca pentru rezidentii din anul IV exista posibilitatea sa faca parte din prima linie de garda ceea ce inseamna o oarecare raspundere limitata, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu. Este vorba de 3.869 de medici care vor putea fi folositi in beneficiul pacientilor”, a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila, adaugand ca rezidentii vor fi platiti pentru garzile efectuate.

De asemenea, absolventii de medicina care nu reusesc la concursul de rezidentiat vor putea fi folositi in spitalele neclinice si in cabinetele medicilor de familie pentru consultatii sau interventii minore. “Activitatile si competentele acestora vor fi stabilite in perioada urmatoare de catre Ministerul Sanatatii impreuna cu Colegiul Medicilor, care sprijina aceasta initiativa a noastra”, a spus ministrul.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Hotnews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns