Dr. Axel: Pacientul (Partea a V-a a materialului Glasgow 3)

Ce am cu bietul pacient? El este beneficiarul “comei” si nu parte a ei. Da este beneficiarul unei stari la care se rezuma a fi doar spectator. Pacientul roman este spectatorul prabusirii sistemului de sanatate. Cand s-a spus ca privitul la televizor dauneaza grav intelectului, nu a fost minciuna. Nu suspectez romanii de simplitate in analiza informatiilor venite prin canalele media, ci doar de suficienta in ceea ce priveste analiza informatiei medicale sau despre lumea medicala. Dezinteres. Pacientul roman este totusi proprietarul fondurilor colectate pentru sanatate. Macar din acest punct de vedere un strigat timid tot ar trebui sa incerce. Statul nu va auzi mare lucru, insa, nici complacerea nu este o solutie.

Educatia pentru sanatate

Lipsa educatiei pentru sanatate, pentru care este de vina intreaga societate, se sparge tot in capul pacientului. Iarasi subliniez, nu acesta este responsabil pentru degradarea sistemului de sanatate, insa cunoasterea unor lucruri simple, de bun simt, poate degreva un intreg sistem, si asa cocosat, de multa cheltuiala fara rost. Atitudinea pasiva a cetatenilor se intoarce impotriva lor la vremea cand pot deveni pacienti. Solutie: cunoasterea macar a drepturilor si obligatiilor. Se spune, nu se face. Se incearca educatia medicala, nu se face coerent. Din scoala, pana in viata adulta. Occidentalii (nu sunt musai un model de urmat, insa ceea ce se intampla la ei e interesant) au o buna  pregatire pentru sanatate. Asculta de medici, se informeaza, intreaba. Nu orice baba este doctor. Si la noi, gratie internetului, oamenii au inceput sa fie mai interesati de lumea medicala, insa mai curand la nivel de socializare sau  pentru ca este la moda.

Bilant final: Societate dezinteresata de actul medical si oamenii sistemului medical, saracie sau saracire a aparatului medical, degradarea corpului medical, necunoasterea sistemului de catre pacienti. Rare raze de lumina in noaptea sistemului medical mai apar din cand in cand, insa, din pacate, nu pot mima starea de bine la care ne asteptam noi toti, impreuna.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 1.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns