Alimentele nesanatoase provoaca dependenta, avertizeaza cercetatorii

Cei care sunt dependenti de dulciuri, de produse fast-food sau de alimente grase nu reusesc sa slabeasca intrucat circuitele lor cerebrale se modifica, afirma cercetatorii. Oamenii care mananca peste masura se plang ca le vine greu sa se opreasca. Si chiar daca fac eforturi sa-si schimbe obiceiul, dupa un timp pot recidiva.

Medicii si psihologii afirma ca multe persoane care se simt stresate mananca mai mult decat este cazul, adesea alimente nesanatoase, in incercarea de a scapa de senzatia de anxietate. In Statele Unite, de pilda, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, 40% dintre adulti au avut acest comportament in luna decembrie a anului trecut, inainte de Sarbatori.

Cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA spun ca, in multe cazuri, dietele sunt greu de urmat intrucat consumul unor alimente peste masura functioneaza precum consumul unui drog. “Motivatia pentru a lua cocaina in cazul unui dependent de droguri implica, la nivel cerebral, circuite similare ca in cazul motivatiei unei persoane flamande de a manca”, a firma Ralph DiLeone, neurolog si profesor de psihiatrie la Universitatea Yale.

“Legatura mancare-drog vine din faptul ca atat creierul animalelor, cat si cel al oamenilor prezinta circuite care ne fac sa ne simtim bine atunci cand mancam si chiar foarte bine atunci cand consumam dulciuri sau produse ce contin grasimi, cu multe calorii”, explica Ralph DiLeone.

Sursa: Adevarul, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns