Un nou test ar putea reduce considerabil riscul pierderii sarcinii

Dupa ce medicii si femeile insarcinate s-au bazat pe amniocenteza (prelevarea unei mostre de ADN din lichidul amniotic) pentru a diagnostica anumite boli ale fatului ani la randul, neluand in calcul riscul de pierdere a sarcinii, oamenii de stiinta din Hong Kong au facut o descoperire extraordinara: doctorii vor putea sa identifice o serie intreaga de anomalii genetice ale fatului prin simpla testare a sangelui matern.

Echipa de specialisti de la Universitatea din Hong Kong a fost prima din lume care a realizat o schita a structurii genomului unui fat pe baza unei mostre de sange prelevate de la o femeie insarcinata in luna a 12-a. Aceasta descoperire deschide calea dezvoltarii unui test pe baza de sange matern prin care sa se poata identifica nenumarate afectiuni genetice. Astfel s-ar putea inlocui procedurile mai complicate si posibil riscante, precum amniocenteza. Initial, nu se stia daca ADN-ul fetal era prezent in forma integrala in sangele mamei, iar prin teste se putea investiga o singura boala o data.

Noua descoperire reprezinta un “salt cuantic”, au declarat oamenii de stiinta, responsabili de altfel si pentru descoperirea ADN-ul fetal in sangele mamei, in 1997. Dennis Lo Yuk-ming, care a coordonat cercetarea a declarat ca procesul a fost extrem de complicat, comparandu-l cu realizarea unui puzzle de un milion de piese. Acum se stie ca ADN-ul fetal patrunde in sangele matern prin placenta, dar problema este izolarea ADN-ului copilului de cel al mamei. Pentru a face acest lucru, oamenii de stiinta au conceput o metoda prin care identificau in prima instanta acele fragmente ale ADN-ului fetal mostenite de la tata, iar apoi le descopereau si pe cele ramase prin detectarea unor variatii in concentratia de gene materne.

Sursa: PaginaMedicala.ro, Foto: Science3point0.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns