Un barbat diagnosticat cu HIV, vindecat cu ajutorul unui transplant de celule stem

Premiera mondiala in medicina. Un german bolnav de SIDA a fost vindecat in urma unui transplant de celule stem, sustin surse medicale citate de jurnalul stiintific Blood.

Timothy Ray Brown este un german de origine americana infectat cu HIV si diagnosticat cu leucemie. In 2007, dupa sedinte chinuitoare de chimioterapie a fost supus unui transplant de celule stem. Ulterior, medicii au constatat ca transplantul a vindecat ambele boli. S-a descoperit ulterior ca donatorul prezenta o mutatie genetica rara care practic il facea imun la HIV.

Doctorii care l-au ingrijit pe Brown spun ca este primul caz de vindecare a unui bolnav de SIDA, o descoperire intamplatoare care deschide calea pentru tratarea acestei maladii.

Multe voci din lumea medicala sustin insa ca transplantul de celule stem nu ar fi un tratament practic. Principalul motiv este acela ca sunt foarte putini donatori care prezinta mutatia genetica rezistenta la HIV. In plus, interventia este costisitoare, dureroasa si nu in ultimul rand riscanta. Cu toate acestea, la trei ani de la transplant, Timothy Ray Brown este un om sanatos. In lume exista circa 33 de milioane de persoane infectate cu HIV.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Thai.nu.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns