Romii reclama accesul greoi la servicii de sanatate

Pacientii romi vin la medicii de familie in special daca au o afectiune acuta (in proportie de 70%) si mai putin pentru un control preventiv (doar 9,2%), arata un studiu care analizeaza accesul persoanelor de etnie roma la sanatate.

“O mare parte din romi ajung la medic doar pentru cazuri grave din cauza ca medicii de familie au tendinta de a-i victimiza pentru ca au un nivel inadecvat de comunicare sau de educatie. Au fost invocate si cauze structurale, care tin de sistemul medical (absenta statutului de asigurat si a actelor de identitate). Acestea sunt, de fapt, trasaturi de personalitate, reale sau nu, dar percepute ca fiind reale de medicii de familie”, este de parere Marius Wamdiesel, sociolog in cadrul Romani CRISS.

Medicii propun pentru un acces mai facil al romilor la serviciile de sanatate campaniile de educare si informare adresate persoanelor rome (78,6% dintre cei chestionati) si implicarea comunitatii in rezolvarea problemelor (71,9%). Cresterea numarului de angajati de etnie roma in sistemul de sanatate este considerata o masura foarte buna, in timp ce cea mai putin populara masura face referire la infiintarea unor cabinete medicale care sa ofere servicii exclusiv romilor.

Nemultumiti de situatia in care au ajuns mediatorii sanitari din comunitatile lor, romii au mers recent in audienta la Ministerul Sanatatii. “Ministerul nu a monitorizat procesul de descentralizare, ce a avut drept consecinta concedieri abuzive, demisii fortate si fise de post supraincarcate ale mediatorilor”, potrivit Nicoletei Bitu, coordonator programe Romani CRISS.

Sursa: Evenimentul Zilei, Foto: Ziare.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 1.00 din 5)
Încarc...

3 Raspunsuri la “Romii reclama accesul greoi la servicii de sanatate”

  1. erika A spus:

    fals

  2. Ana A spus:

    DA este adevarat ca romii nu merg la doctor cınd trebuie dar şi doctorii aproximativ 80/100 se poarta cu ei de parca nu ar fi oamenii. DAR TREBUİE SA INTELEGEM CA SINTEM OAMENİ. İNDİFERENT CİNE EŞTİ SAU CE EŞTİ AVEM UN SİNGUR DUMNEZEU.

  3. axel A spus:

    TOTI pacientii din Romania au acelesi drepturi si obligatii. Se incearca o abatere a atentiei de la adevaratele si presantele probleme ale sistemului. Nu este neaparat vorba de accesul mai greu al unei comunitati la serviciile medicale, ci mai curand, de accesul din ce in ce mai greoi al tuturor pacientilor din tara noastra la servicii medicale. Din pacate, comunitatea romilor,si toti cei care profita de problemele acestei comunitati, nu au stiut de-a lungul timpului decat sa sublinieze drepturile acestei comunitati, nu si obligatiile ei fata de societate.

Lasa un raspuns