Alimentele, marcate cu buline verzi, portocalii sau rosii in functie de aditivii continuti

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a depus la Senat o propunere legislativa potrivit careia alimentele ar urma sa aiba aplicate pe eticheta sau pe ambalaj o bulina, de culoare verde, portocalie sau rosie, in functie de continutul si natura aditivilor alimentari.

Conform proiectului, fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj: bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte risc pentru sanatate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie si bulina rosie pentru produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Fiecare produs alimentar ar urma sa aiba pe eticheta o bulina cu diametrul de 1,5 centimetri, avand doar una dintre cele trei culori. Criteriile in baza carora se va decide ce culoare trebuie aplicata fiecarui produs vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs, se arata in propunerea legislativa.

Aceasta mai prevede si un termen de 60 de zile pentru intrarea in vigoare a legii dupa publicarea in Monitorul Oficial. Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu, unicul initiator al proiectului, precizeaza in expunerea de motive ca aceste reglementari nu contravin normelor europene in domeniu si ca, prin adoptarea actului normativ, sunt satisfacute interesele consumatorului obisnuit, cu un nivel mediu de educatie, informatie si sanatate, ajutandu-l sa achizitioneze produse alimentare in mod responsabil, constient si rational.

Sursa: Romania Libera, Foto: Worlmostunique.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns